Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Diabetesläkemedel gav ökad överlevnad vid hjärtsvikt

Publicerad: 1 september 2019, 15:07

John McMurray, Glasgow University, presenterar det positiva resultaten vid en presskonferens under ESC-kongressen i Paris.

Foto: European Society of Cardiology 2019

En ny studie kan nu lägga grunden för en ny typ av behandling av hjärtsvikt med nedsatt vänsterkammarfunktion. Diabetesläkemedlet dapagliflozin gav bland annat färre sjukhusinläggningar och färre kardiovaskulära dödsfall.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktAstra ZenecaDanderyds sjukhusESC

− Studien verkar vara en fullträff. Läkemedlet kan bli en viktig behandling framöver vid hjärtsvikt, säger Hans Persson, kardiolog vid Danderyds sjukhus, som följde presentationen på ESC-kongressen.

Det är tidigare känt att blodsockersänkande läkemedel av typen SGLT2-hämmare, som börjat användas på senare tid vid typ 2-diabetes, kan förebygga uppkomst av hjärtsvikt.

Därför har nu ett internationellt forskarlag undersökt om dapagliflozin, den första godkända SGLT2-hämmaren, även kan fungera som behandling vid etablerad hjärtsvikt, oberoende om patienterna hade diabetes eller inte.

Som Dagens Medicin berättat stod det klart att studien utföll positivt för mindre än två veckor sedan. Nu när resultaten presenteras mer detaljerat kan en del frågetecken skingras, som om huruvida diabetespatienter hade större nytta än övriga patienter i studien. Det verkar de nämligen inte ha.

− Vi ser samma fördelaktiga riskkvot för bägge grupperna i studien, sade John McMurray från Glasgow University när han presenterade resultaten under en presskonferens på söndagen.

I studien ingick totalt mer än 4 700 patienter, som lottades till dapagliflozin eller placebo. Efter i median runt 1,5 år hade någon av händelserna i det primära effektmåttet kardiovaskulär död, sjukhusinläggning eller oplanerat besök på akuten på grund av hjärtsvikt, drabbat 16,3 procent av dem som fått dapagliflozin, jämfört med 21,2 procent i placebogruppen.

Dessutom var överlevnaden totalt sett bättre i dapagliflozingruppen, där man också fick mindre symtom på hjärtsvikt. Biverkningarna var lika i bägge grupperna.

− Det här läkemedlet uppnår faktiskt allt det som man kan önska sig av ett hjärtsviktsläkemedel, sade John McMurray.

Hans Persson noterar att studiedeltagarna tycktes stå på optimal behandling med etablerade läkemedel mot hjärtsvikt.

− Trots detta får man alltså en effekt med tillägg av dapagliflozin, säger han.

SGLT2-hämmare ökar utsöndringen av glukos i urinen och har därmed en urindrivande effekt som antas vara en orsak till effekten vid hjärtsvikt, men den exakta mekanismen är okänd.

− Det vore intressant att veta mer om mekanismen, till exempel om läkemedlet förbättrar hjärtfunktionen eller om det fungerar vid svikt med bevarad vänsterkammarfunktion, säger Hans Persson.

Studien som går under namnet Dapa-HF finansierades av läkemedelsföretaget Astra Zeneca. Läkemedlet säljs under namnet Forxiga och är i dagsläget godkänt som behandling vid typ 2-diabetes.

Se presentationsmaterial om studieresultaten här.

Relaterat material

Klen hjärtnytta för glukossänkare

SGLT2-hämmare effektivt vid typ 1-diabetes

Mer utkissat socker kan få diabetiker­ att tappa kilon

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev