Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Efterlyste satsning på fortbildning

Publicerad: 23 mars 2012, 10:11

Foto: Jens Bäckström/Bildbyrån

SFAM-KONGRESSEN. Allmänläkarna får ägna allt mindre tid åt att vidareutbilda sig. Uruselt, tycker Sfams avgående ordförande Eva Jaktlund.


– Det handlar om vår trovärdighet, yrkesstolthet och om patientsäkerhet, jag blir själv oroad om min allmänläkare inte är uppdaterad, sade hon.

På den pågående allmänmedicinkongressen berättade Eva Jaktlund om ett norskt system för recertifiering av distriktsläkare. Det bygger på att läkarna samlar poäng genom att gå kurser, göra studiebesök på andra vårdcentraler och specialistmottagningar. Även handledning och vetenskapliga artiklar ger poäng, och dessutom får läkaren som recertifierar sig pengar.

Gösta Eliasson, ordförande i Sfams utbildningsråd, var oroad över utvecklingen med ständigt mindre tid för fortbildning och berättade att rådet tagit fram ett dokument om hur krav på fortbildning bör föras in i vårdvalsmodellerna.

– Hur många är positiva till något som det norska systemet?, frågade Eva Jaktlund auditoriet och fick massiv handuppräckning till svar.

Hon tog det som ett tecken på att Sfam ska jobba hårdare med dessa frågor framöver.

– Jag tycker det är uruselt att vi är så dåliga på detta, många är lata och bekväma som sitter bakom våra skrivbord. Vi förtjänar inte ett gott rykte om vi inte gör något åt detta!

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev