Kongresser
En patient smittade sju sjukhus
Publicerad: 28 april 2015, 09:24
En intensivvårdspatient lades in på ett sjukhus utan att screenas för bakterier. Det ledde till ett omfattande utbrott av karbapenemresistent klebsiella – och spridning till sex andra sjukhus.
Ämnen i artikeln:
ECCMIDDet var i augusti 2012 som en svårt skadad patient flyttades till ett sjukhus i Córdoba i Andalusien, Spanien. Patienten hade först vårdats på ett klebsielladrabbat sjukhus i Italien efter en trafikolycka. Vid inläggningen på det spanska sjukhuset kontrollerades det aldrig vilka bakterier patienten bar på. När en senare serumodling avslöjade KPC-producerande Klebsiella pneumoniae var det för sent.
– Efter tio dagar hade sjukhuset 15 smittade patienter, inom intensivvården och kirurgin, berättar mikrobiologen Lorena Lopez Cerero från Sevilla i samband med en muntlig presentation på ECCMID i Köpenhamn.
Det här var det första kända fallet av KPC-producerande bakterier i regionen. Fram till oktober 2014 hade över 300 fall hittats på sjukhuset, och utbrottet är fortfarande inte stoppat. Hur smittan kom till sjukhuset och spreds där är tidigare presenterat. Men Lorena Lopez Cerero berättar på ECCMID om den fortsatta spridningen.
Först efter ett år uppmärksammades andra sjukhus i regionen på Klebsiellautbrottet. Ett övervakningsprogram för karbapenemresistenta enterobakterier drog i gång och ledde till att 67 fynd av sådana bakterier gjordes. Vidare analyser visade att 58 av dem var klebsiella av samma klon som på sjukhuset i Córdoba.
Bakterierna hade spridits till sex andra sjukhus, med sammanlagt 22 fall fram till oktober 2014. På ett av de andra sex blev det också ett större utbrott, medan övriga lyckades begränsa smittan. Vid vidare utredning kom man fram till att smittan i fyra fall spreds med patienter som flyttats mellan sjukhus. I det femte fallet spårades smittan till en patient som lades in på sjukhus och som åtta månader tidigare hade skrivits ut från Córdoba. Hur smittan kom till det sjätte sjukhuset är fortfarande oklart, trots omfattande utredning.
Lorena Lopez Cerero arbetar inte på det drabbade sjukhuset, utan har varit inblandad i utredningen av smittspridningen. Hon har också bott i Sverige i tio år och tror att utbrott liknande det i Andalusien skulle kunna inträffa även där.
– Mitt budskap är att man kan ha ett stabilt och väldigt bra program för övervakning. Men det finns luckor i det.
Lorena Lopez Cerero ger som exempel patienter som lämnar ett sjukhus och långt senare skrivs in på ett annat, utan att någon har märkt att de bär på resistenta bakterier. Hon vill nu ha en tuffare övervakning av patienter som läggs in på sjukhus, men vill också att sjukhusen screenar för resistenta bakterier vid utskrivning.
Läs abstractet här: