onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Enkelt test kan stötta läkare vid sjukskrivning av ms-patienter

Publicerad: 23 april 2015, 07:58

Virginija Danylate Karrenbauer, läkare och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

I en ny svensk studie visar forskare att det finns ett samband mellan kognitionsnedsättningar i ms-patienter och antal sjukskrivningsdagar.

Ämnen i artikeln:

AAN

Ungefär hälften av dem som har ms har också kognitiv funktionsnedsättning, vilket ytterligare försvårar en normal vardag för ms-drabbade.

I den nya studien såg forskarna att de ms-patienter som visade en successivt försämrad kognitiv förmåga på det så kallade Symbol Digit Modalities testet, SDMT, också hade en gradvist ökad sjukfrånvaro från arbetet.

­– Jag använder testet på mina patienter, för att veta att jag tar rätt beslut vid sjukskrivning och sjukpensionering, säger Virginija Danylate Karrenbauer, läkare och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

I testet får patienten först lära sig att koppla tio symboler till siffror. Personen ska sedan, under en begränsad tid, sätta rätt siffror vid bilder av de inlärda figurerna.

Slutsatsen från forskarna är att kognitionssänkning inte förklarar all sjukskrivning vid ms, men att den i studien säkerställda kopplingen mellan försämrad kognition och ökad sjukfrånvaro från arbetet kan stötta läkare i sjuk- och sjukpensioneringsärenden.

Studien var retrospektiv och omfattade 871 ms-patienter från det svenska ms-registret som hade registrerade data från SDM-testet. Personerna följdes upp efter ett och tre år. Data från Försäkringskassans Midas-registret och Socialstyrelsens Lisa-register användes också i studien.

Studien presenterades den 22 april under AAN-mötet i Washington.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev