fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

ERS-kongressen invigd med ny rekordsiffra

Publicerad: 27 september 2015, 10:08

Elisabeth Bel, avgående ordf i ERS, ger Presidential Award till Jeffrey Drazen. Foto: Carl-Magnus Hake

ERS 2015. Det började med att årets kongressgeneraler kom intrampandes på ett exemplar av det holländska nationaltransportmedlet – cykeln. Sedan var årets kongress för European Respiratory Society invigd.

Ämnen i artikeln:

ERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Under öppningsakten, som lockade några tusen åhörare i det stora auditoriet på kongresscentret RAI i Amsteradam, framhöll olika representanter för ERS hur lyckosamt det gångna året varit ur olika aspekter.

Avgående ordförande Elisabeth Bel från Nederländerna lyfte till exempel fram att medlemsantalet i organisationen ökat kraftigt till runt 40 000, sedan man anslutitet mängder av medlemmar från andra delar av världen till reducerade priser.

Hon konstaterade också till visst jubel att årets kongress redan slagit rekord i antalet deltagare. Under eftermiddagen på lördagen hade 22 466 delegater registrerats och kongressen skulle därmed vara större än förrförra upplagan i Barcelona som innehade den tidigare rekordnoteringen.

Att ERS i år firar sitt 25-årsjubileum uppmärksammades med en parad av bilder på alla 25 ordföranden, där Elisabet Bel var den enda kvinnan.

Under öppningsceremonin delades också ett flertal priser ut. De möjligen mest prestigefyllda, Presidential Award, som ska hedra enastående insatser för att stärka luftvägsmedicinen i världen, gick till amerikanen Jeffrey Drazen. Han är kliniskt verksam vid Brigham and Women’s Hospital i Boston men är kanske mest känd som chefredaktör för tidskriften New England Journal of Medicine.

I prismotiveringen nämndes bland annat att Jeffrey Drazen bidragit i kampen mot utbrottet av den svåra virusinfektionen sars år 2003.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev