fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Fäders tidiga rökvanor kan öka risk för astma hos deras barn

Publicerad: 8 september 2014, 15:41

En studie av bland annat svenska pappor visar att rökvanor långt innan barnets födsel allvarligt kan påverka barnets lunghälsa

Ämnen i artikeln:

ERS

– Vi har framför allt tittat på män som rökte tidigt i livet, i tidig pubertet, och sett att även om männen slutade röka flera år innan de fick barn så ser vi en stor ökning av förekomsten av icke-allergisk astma hos deras barn, säger Cecilie Svanes, lungläkare och professor i internationell hälsa vid universitetet i Bergen.

Hon och hennes kollegor har använt data från omkring 13 500 deltagare i den så kallade Rhine-studien, Respiratory Health in Northern Europe, där personer från Norge, Island, Danmark, Estland och Sverige bland annat fått svara på frågor om livsvanor och hälsa under 20 år.

Nu senast ställde forskarna frågor om hälsan hos barnen till de undersökta, specifikt hur vanligt det var att barnen hade icke-allergisk astma. Resultatet presenterades på den pågående lungkongressen ERS 2014 i München. Det man såg var ett uppseendeväckande samband mellan tidig rökdebut hos papporna och risken för astma hos barnen. Om männen hade börjat röka innan 15 års ålder så verkade det finnas en tre gånger så stor risk att deras barn skulle få astma, och det oberoende av om fäderna slutat röka långt innan befruktningen. Fem år eller mer spelade ingen roll.

Om de blivande papporna började röka efter 15 års ålder och rökte i minst 10 år innan de slutade så fanns det ändå, om man får tro statistiken, en 50-procentig ökad risk för att barnet skulle få astma.

– Vi gissar att det här beror på att förstadier av sädesceller påverkas. Särskilt under tidig ungdom så sker en intensiv utveckling av de celler som sedan ska bli mogna sädesceller, och det verkar som att cellerna under den här fasen är särskilt känsliga för yttre påverkan som rökning, spekulerar Cecilie Svanes.

Det finns tidigare studier på celler och i djurmodeller som tyder på att manliga könsceller kan påverkas av rökning och att dessa förändringar kan gå i arv, tillägger hon.

Nästa steg är att ta reda på ifall det finns annat än icke-allergisk astma hos barn, som kan påverkas av att papporna rökt tidigt i livet, berättar Cecilie Svanes.

– Det är osannolikt att fäders rökning bara ger påverkan på astma hos barn. Det borde finnas fler hälsoeffekter. Så det måste vi undersöka.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev