tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Fet fisk kan skydda mot ”diabetes 1,5”

Publicerad: 26 september 2013, 16:19

Fisk som lax och makrill verkar skydda mot latent autoimmun diabetes hos vuxna, Lada. Däremot sågs ingen sådan koppling till diabetes typ 2, i en ny svensk studie.

Ämnen i artikeln:

EASD

Josefin Edwall Löfvenborg, doktorand vid institutet för miljömedicin, Karolinska institutet, tar en kaffepaus tillsammans med kollegan Rebecka Hjort under diabeteskongressen EASD:s hektiska program. Hon tycker att Lada får förhållandevis lite uppmärksamhet på kongressen, med tanke på att tillståndet svarar för ungefär en tiondel av all diabetes.

– Det borde rimligtvis finnas några fler posters, säger hon och tittar bort mot hallen med posterutställningen och dess cirka 2 000 uppsatta pappersark.

Ett bidrag om Lada presenterar hon själv. Det är data från den så kallade Estrid-studien – en pågående befolkningsstudie – där 178 personer med olika grad av Lada samt 415 personer med typ 2-diabetes har jämförts med 943 friska kontrollpersoner.

Deltagarna har bland annat tillfrågats om sina matvanor, och hur ofta de brukar äta fisk.

Inget samband sågs för diabetes typ 2 i den här studien. Däremot hittades en skyddande effekt när det gäller Lada. Fet fisk minst en gång i veckan kunde kopplas till en 44 procent lägre risk att drabbas.

– Sambandet var starkast för den mest autoimmuna varianten, säger Josefin Edwall Löfvenborg och tillägger att ingen effekt sågs för vit fisk.

Resultaten har kontrollerats för ålder, kön, fysisk aktivitet, rökning, alkohol, BMI och ärftlighet för diabetes.

Ytterligare en Estrid-baserad delstudie presenteras på EASD av Bahareh Rasouli, även hon doktorand vid institutet för miljömedicin. Den pekar mot att måttlig alkoholkonsumtion också skyddar mot Lada – och mot typ 2-diabetes.

Rasouli och hennes kollegor drar slutsatsen att båda tillstånden kan förebyggas med hjälp av en livsstil som ökar insulinkänsligheten.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev