Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Feta mjölkprodukter kopplas till skydd mot diabetes

Publicerad: 16 september 2014, 10:20

EASD 2014 Personer som åt mycket av feta mejeriprodukter hade lägre risk för diabetes i en ny studie som kan tyda på att mjölkfett har skyddande egenskaper.


Ämnen i artikeln:

EASD

Studier har pekat på att ett stort intag av mejeriprodukter kan vara kopplat till minskad risk för typ 2-diabetes. Nu har forskare i Lund och Malmö utfört en observationsstudie som pekar på ett samband särskilt mellan mejeriprodukter med högt fettinnehåll och sjukdomen.

– Det är lite förvånande eftersom man inte direkt har sett något liknande i andra studier. Det finns studier som har pekat på att mjölkprodukter kan skydda mot typ 2-diabetes, men inte att det just skulle vara de med högt fettinnehåll, säger Ulrika Ericson, nutritionist vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Uppgifter om nära 27 000 personer mellan 45 och 74 år i Malmö har analyserats. Efter 14 års uppföljning hade 2 860 personer insjuknat i diabetes typ 2.

De 20 procent som fick i sig störst mängd feta mejeriprodukter hade 23 procent mindre risk att insjukna i diabetes jämfört med de 20 procent som åt minst andel feta mejeriprodukter.

– En hypotes är att det finns specifika fettsyror i mejeriprodukter som kan förbättra insulinkänsligheten, säger Ulrika Ericson.

I studien har forskarna justerat resultaten för fysisk aktivitet, rökning, alkoholkonsumtion och andra faktorer som kan påverka risken för insjuknande. Men Ulrika Ericsson påpekar att det kan finnas andra faktorer som kan ha påverkat och att det därför inte går att fastslå ett orsakssamband. Hon framhåller också att resultaten som nu presenteras är opublicerade och att de är en del av ett större projekt där forskarna undersöker kopplingen mellan intag av olika typer av fett och typ 2-diabetes.

– Vi kan inte dra några slutsatser om hur vi ska äta och ändra kostråd bara utifrån den här studien, men vi kan ställa upp intressanta hypoteser, säger hon.

Relaterat material

Här är ämnen svenskar tror blir heta på diabetesmöte

Så valdes studierna till diabeteskongressen ut

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev