Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Fetmakirurgi och blodsockermål intresserar svenska allmänläkare

Publicerad: 18 september 2014, 09:19

EASD 2014 Patienter med diabetes som genomgått fetmaoperationer och diskussioner om blodtrycksmål är ett par av de programpunkter som fångat intresset hos Stefan Jansson och Ulf Lindblad, båda distriktsläkare.


Ämnen i artikeln:

EASD

En växande patientgrupp i primärvården är patienter med diabetes som har genomgått överviktsoperationer. Ett av de seminarier som Stefan Jansson, distriktsläkare i Örebro och vice ordförande för Svensk förening för diabetologi, har valt att gå på under EASD tog upp hypoglykemi hos patienter som genomgått gastric bypass.

– 15 procent av dem som genomgått de här operationerna i Sverige har diabetes och de flesta följs så småningom upp i primärvården. Det är då viktigt att man är medveten om de problem som kan uppstå, säger han.

Då maten knappt passerar magsäcken efter en gastric bypass kommer den direkt ut i tarmen och det kan bli ett mycket kraftigt insulinpåslag, med efterföljande hypoglykemi.

Stefan Jansson kände igen problematiken som togs upp på seminariet. Han berättar om en överviktsopererad patient han haft som fallit hårt och slagit sig vid några tillfällen för att hon fått så kraftigt blodsockerfall efter måltider att hon svimmat.

Enligt Stefan Jansson bör ett nationellt vårdprogram tas fram för patientgruppen i Sverige.

– Man gör olika i olika landsting och det skapar en ojämlik vård. Jag tycker att det är så pass många nu så att man bör ta ett större grepp, säger han.

Under seminariet framfördes åsikten att det finns för lite forskning inom området, en åsikt som Stefan Jansson delar.

När Dagens Medicin träffar Stefan Jansson och kollegan Ulf Lindblad, professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet och distriktsläkare i Skövde, är det full rusch på mötet. Vi slår oss ner i den svenska montern. Några deltagare kommer fram och ställer frågor och Stefan Jansson som är vice ordförande för Svensk förening för diabetologi kan svara på det mesta.

Ulf Lindblad har just varit på ett seminarium om högt blodtryck.

– Man är mer restriktiv nu med hur långt man bör trycka ner blodtrycket, konstaterar han.

Men han tillägger att det stora problemet är att för många patienter med diabetes har allt för högt blodtryck utan att något görs.

De tycker att årets möte, det 50:e i ordningen, har varit givande hittills, även om det kanske inte har varit så många väldigt förvånande resultat.

– Mycket bekräftar det vi redan vet, till exempel nyttan av fysisk aktivitet, säger Ulf Lindblad.

Bland annat presenterar hans forskargrupp en studie som pekar på att fysisk aktivitet minskar risken för hjärt-kärlsjukdom hos män med förhöjd insulinresistens.

På förra årets möte var läkemedel som påverkar tarmhormonet GLP1 det stora samtalsämnet. I år har läkemedel tillhörande klassen SGLT2-hämmare seglat upp som ett lika stort ämne. Flera symposier handlar om SGLT2-hämmarna som verkar genom att förhindra att socker upptas i njurarna så att patienterna helt enkelt kissar ut stora mängder socker. Resultaten har varit lovande och SGLT2-hämmarna innebär inte någon ökad risk för hypoglykemi eller viktuppgång, snarare kan de medföra en viktminskning.

Stefan Jansson är positiv till att läkemedel tillhörande den klassen nu börjar etablera sig eftersom fler sorters läkemedel innebär bättre möjligheter att ge rätt läkemedel till varje patient. Men han påpekar att de studier som presenteras på mötet fortfarande är korttidsuppföljningar och att det blir mer intressant när långtidsdata på den nya läkemedelsklassen börjar komma.

– Det är lättare att visa på positiva resultat i de studier med kort uppföljning som vi nu ser än studier där patienterna följs under en längre tid, säger han.

Läs abstractet till studie från Ulf Lindblads forskargrupp som nämns i artikeln:

C A Larsson med flera. Insulin resistance predicts cardiovascular morbidity in men without diabetes mellitus and this effect is modified by level of physical activity. Presenterad på EASD 2014.

Relaterat material

Fler fria från diabetes efter fetmakirurgi

Överviktskirurgi ger fler skadeanmälningar

Färre opereras för sin fetma

Bra treårseffekt av fetmakirurgi mot diabetes

Vill ha överviktsoperationer utan BMI-styrning

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev