Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”Fetman kan vara vår generations tobak”

Publicerad: 1 juni 2014, 07:31

Asco2014. I ett bejublat inledningstal på lördagen jämförde Ascos avgående president, Clifford Hudis, fetmaepidemins roll i cancerutvecklingen med tobakens välkända skadeverkningar.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Fetman kan vara vår generations tobak. Den hotar att motverka alla de framsteg vi gjort mot cancer under de senaste decennierna, sade han.

Temat för Hudis tal var att cancervården måste bli mer socialt jämlik. Han listade ett antal åtgärder för att detta skulle bli verklighet. En av dem handlade alltså om att motverka fetmaepidemin.

Clifford Hudis noterade att denna riskfaktor, enligt forskning, blivit allt viktigare för uppkomsten av cancer, inte minst bland kvinnor efter klimakteriet.

– Inom Asco har vi därför i år tagit fram informationsmaterial både till vårdpersonal och till cancerpatienter för att underlätta viktminskning, sade Clifford Hudis.

Den åtgärd som väckte mest jubel hos publiken gällde att komma till rätta med de stigande kostnaderna för läkemedelsbehandling i USA. Han exemplifierade med en studie som nyligen visat att patienter som själva behöver betala en del av sin behandling för kronisk myeloisk leukemi oftare slutar ta sin medicinering. 

Clifford Hudis poängterade dock att det inte bara handlar om att industrin måste sänka sina priser. Det måste till ett helt nytt betalningssystem som genererar kassaflöden för läkemedelsföretagen, samtidigt som de belönar insatser för duktiga forskare och säkrar en bred tillgänglighet till läkemedlen.

Bland övriga åtgärder som Clifford Hudis ville se för en mer jämlik cancervård var bättre federal finansiering av cancerforskning, något som tycktes ligga den avgående presidenten mycket varmt om hjärtat.

– Det är ett sorgligt faktum att vår nations satsningar på forskning har hamnat på efterkälken. Av den federala budgeten går bara 0,1 procent till cancerforskning. National Cancer Institute har 23 procent mindre resurser nu än år 2003, sade Clifford Hudis.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev