måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Fetter ska fånga bakteriegifter

Publicerad: 27 april 2015, 08:55

Som en sorts fälla för bakterietoxiner. Så förklarar utvecklaren av ett möjligt nytt läkemedel hur det fungerar. En multicenterstudie är planerad.

Ämnen i artikeln:

KolesterolECCMID

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Under söndagseftermiddagen presenterades flera potentiella läkemedel på ECCMID i Köpenhamn. Ett av dem går under namnet CAL02 och består av kolesterol och fettämnet sfingomyelin. Medlet neutraliserar enligt utvecklarna toxiner från flera olika bakterier. Toxinerna binder till CAL02 i stället för till receptorer i cellmembran hos värden. CAL02 ”föddes” på universitetet i Bern och utvecklas nu vidare av det schweiziska företaget Lascco SA.

– Det görs många ansträngningar för att runda problemen med antibiotikaresistens. Ett av dem är att attackera bakterietoxiner och andra virulensfaktorer. I vårt fall angriper vi problemet med en produkt som slår mot ett brett sprektrum, säger Samareh Azeredo da Silveira Lajaunias, en av företagets grundare.

CAL02 är inget antibiotikum, utan verkar genom att bakterietoxinerna binder till preparatet och på så vis neutraliseras. Enligt utvecklarna fungerar modellen för många olika toxiner  från grampositiva bakterier, inklusive resistenta stammar.

Ett antal olika tester på möss har gjorts. I ett av dem injicerades rent toxin från gula stafylokocker i tio möss som fick CAL02 och tio som inte fick det. Inom 48 timmar var alla obehandlade möss döda, medan alla i CAL02-gruppen levde efter 96 timmar och försökstiden ut.

I ett annat försök infekterades möss med en rejäl dos Streptococcus pneumonaie. En grupp möss fick ingen behandling alls. En annan grupp fick amoxicillin, en behandling som man visste inte var fullgod och en grupp fick både amoxicillin och CAL02. Samtliga obehandlade försöksdjur dog. I gruppen som bara fick amoxicillin överlevde hälften och i gruppen med kombinationsbehandling drygt 80 procent.

I vinter ska enligt planerna försök på människor inledas vid ett flertal europeiska sjukhus. Samareh Azeredo da Silveira Lajaunias berättar att man har fått stöd för en klinisk studie på sjuka, utan att CAL02 först testats på friska försökspersoner.

– Vi planerar att göra en studie på människor som tas in på sjukhus för allvarlig pneumokockpneumoni, berättar hon.

Enligt henne är preparatet lätt att tillverka. Utvecklarna ser det som ett komplement till antibiotikabehandling, vid infektioner där antibiotikan inte riktigt räcker till som enda behandling. Men Samareh Azeredo da Silveira Lajaunias hoppas att CAL02 också kan bli till nytta på egen hand.

– När det inte finns någon annan bra lösning, är det här ett sätt att attackera problemet. Det finns en del data som visar att om man på något vis neutraliserar virulensfaktorer, så skapar du en möjlighet för värdens eget immunförsvar att bekämpa patogenen, säger hon.

Läs abstract till presentationen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev