tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Fler blödningar vid infarkt i Sverige

Publicerad: 1 september 2019, 09:20

Behandlingsresultaten vid hjärtinfarkt har förbättrats de senaste tjugo åren, men blödnignarna har ökat.

Foto: Getty Images

Behandlingsresultaten vid hjärtinfarkt har förbättrats de senaste tjugo åren i Sverige, sett till överlevnad och risk för återinsjuknande i hjärt-kärlsjukdom. Men samtidigt har antalet blödningar ökat, enligt en stor studie baserat på registret Swedeheart.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktKarolinska institutetESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


− Det här egentligen inte överraskande. Många av de nyare behandlingarna som introducerats, som mer kraftfull trombocythämning, har blödningar som biverkan. Ser vi på det sammantagna resultatet även inklusive allvarligare blödningar ser vi ändå över tid att det blivit mer positivt, säger Moa Simonsson, kardiolog vid Karolinska universitetssjukhuset.

Hon presenterar de nya resultaten som en så kallad late breaker på ESC-kongressen i Paris, i dag söndag den 1 september.

Tillsammans med sina kollegor har hon analyserat över 370 000 fall av akut hjärtinfarkt som registrerats i Swedeheart från 1995 till i maj 2018.

Andelen patienter som hade drabbats av blödning under sjukhusvistelsen ökade från 0,5 procent i början av perioden till en topp på 2 procent kring år 2005 och 2006. Sedan har frekvensen sjunkit tillbaka till 1,3 procent

Andelen patienter som drabbats av blödning under första året efter hjärtinfarkten ökade mer kontinuerligt från 2,5 procent till 4,8 procent under de 23 åren.

− Vi kan inte veta säkert, men vi tror att toppen för blödningarna på sjukhus sammanfaller med att användningen av trombocythämmare av typen gp-blockare då var som vanligast. Denna läkemedelsgrupp har senare mer och mer slutat att användas. Man har också gått över till att använda blodkärl i handleden i stället för ljumsken för kateterbaserade interventioner, vilket troligen också har minskat sjukhusblödningarna, säger Moa Simonsson.

Hon tror att det blir mer fokus i framtiden på att minska förekomsten av blödningar i samband vid hjärtinfarkt.

− Vi vet att dessa patienter har en sämre prognos än de som inte fått blödningar. Då det generellt verkar bli svårare och svårare att förbättra behandlingsresultaten sett till ischemiska händelser tror jag att sjukvården och forskningen snarare kommer att arbeta för att minska blödningarna, med bibehållet behandlingsresultat. Den utvecklingen har redan börjat, säger Moa Simonsson.

Moa Simonsson med flera. Temporal trends in bleeding complications following acute myocardial infarction - insights from the SWEDEHEART registry

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev