Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

För- och nackdelar med inkretinläkemedel vägdes mot varandra

Publicerad: 18 september 2014, 13:55

EASD 2014 Å ena sidan slipper patienterna viktuppgång och hypoglykemi. Å andra sidan saknas långtidsdata och sänkningen av långtidsblodsockret är blygsam. Här är plus och minus med inkretinbaserad behandling, enligt en professor som talade på EASD.


Ämnen i artikeln:

EASD

I dag, onsdag, hölls ett stort symposium om läkemedel som påverkar tarmhormonet GLP-1. Detta är läkemedel som tar en allt större plats i terapin både i Sverige och i många andra länder. En av talarna var den kände amerikanske diabetologen David Nathan, professor vid Harvard University i Boston

Under föredraget vägde han för- och nackdelar med sådana så kallade inkretinbaserade läkemedel, som delas in i klasserna GLP-1-analoger och DPP4-hämmare.

Till pluskontot räknade han:

■ Sänkning av långtidsblodsockret
 ■ Ingen hypoglykemi
 ■ Litet behov av att justera dosen
 ■ Vikten behålls eller minskar något
 ■ Ingen ökad risk för hjärt-kärlsjukdom

Och på minuskontot:

■ Sänkningen av långtidsblodsockret är blygsam
 ■ Brist på långtidsdata
 ■ Högt pris
 ■ Kan orsaka mag-tarmbiverkningar

David Natham tog också upp pankreatit som en ytterligare möjlig punkt på minuskontot, men satte ett frågetecken efter för att signalera att det är omdiskuterat.

I en gemensam bedömning som kontrollmyndigheterna FDA och EMA publicerade i New England Journal of Medicine i januari uppges att det enligt de data som finns i dag inte finns något orsakssamband mellan inflammation i bukspottkörteln och inkretinläkemedel. Men myndigheterna tillägger att de inte har kommit till en slutlig konklusion i frågan ännu och kommer att fortsätta att följa hur läkemedlet påverkar pankreas.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev