Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Fördel insulinpump i studie

Publicerad: 16 september 2014, 22:01

Soffia Gudbjörnsdottir och Björn Eliasson.

Foto: Samuel Lagercrantz

EASD 2014 Personer med typ 1-diabetes som använde insulinpumpar hade i en stor svensk studie mer än 40 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom än de som tog sprutor.


Ämnen i artikeln:

EASD

Insulinpumpar har använts i många år som alternativ till att patienterna injicerar sig själva med spruta flera gånger om dagen. Men enligt forskare vid bland annat Göteborgs universitet saknas det långtidsstudier på risken för hjärt-kärlsjukdom och ökad dödlighet. Nu har forskargruppen publicerat en stor studie där patienter har följts under i genomsnitt 5,9 år.

– Vi ser en nästan 30 procent lägre mortalitet i gruppen som använde pumpar, säger Soffia Gudbjörnsdottir, registerhållare för Nationella diabetesregistret, NDR, och en av studieförfattarna.

Till grund för undersökningen, som presenteras på diabeteskongressen i Wien, ligger uppgifter från NDR om mer än 15 000 patienter med typ 1-diabetes. Bland de drygt 2 100 patienter som hade insulinpumpar var dödligheten 29 procent lägre än bland dem som injicerade insulin flera gånger om dagen under uppföljningsperioden. Dödligheten i hjärt-kärlsjukdom var 43 procent lägre i gruppen som använde insulinpumpar.

Både Soffia Gudbjörnsdottir och Björn Eliasson, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och en av forskarna bakom studien, påpekar att det är en observationsstudie och att det inte går att dra slutsatsen att pumpar alltid är bättre än sprutor.

– Resultaten visar hur det fungerar i Sverige under den här perioden och i den patientgrupp som vi har erbjudit pumpar. Som vi sköter pumpbehandlingen i Sverige ser vi en minskad risk för allvarliga händelser, säger Björn Eliasson.

– Vi är ganska restriktiva i Sverige och väljer ut våra patienter noggrant. Frågan är om fler patienter borde få prova pumpar, säger Soffia Gudbjörnsdottir.

Björn Eliasson påpekar också att även om den relativa riskökningen var stor var skillnaden i risk mätt i absoluta tal, hur många som faktiskt avled, liten.

– Så den här studien ska inte tolkas som att det är farligt att använda insulinsprutor, säger han.

Under årets diabeteskongress har det europeiska diabetessällskapet EASD och det amerikanska diabetessällskapet ADA meddelat att de ska göra ett gemensamt uttalande om att insulinpumpar behöver regleras hårdare. Bakgrunden är att det är väldigt strikta procedurer för godkännande av läkemedel, medan medicintekniska produkter godkänns betydligt mer lättvindigt. Enligt en representant för ADA som talade på en presskonferens i går, tisdag, kan det vara stora skillnader i hur många rapporter om brister som kommer in beroende på vilken vilket företag som har gjort pumpen och olika pumpmodeller emellan, vilket antyder skillnader i säkerheten olika insulinpumpar emellan.

Läs abstract:

Gudbjörnsdottir m fl. Insulin pumps (CSII) and cardiovascular diseases and mortality in the Swedish national diabetes register. Studien presenterad på EASD i Wien september 2014.

Relaterat material

Oväntade resultat om viktökning sent i livet

Insulinceller producerar glukagon

Han kan återuppliva betaceller

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News