Kongresser
Forskare hoppas på en ny biomarkör för migrän
Publicerad: 23 april 2015, 06:36
AAN 2015. Patienter med migrän ser ut ha ett rubbat samband mellan tjockleken på vissa regioner i hjärnbarken och deras känslighet för smärta, enligt nya studier.
– Vi hoppas att våra fynd möjligen kan leda fram till en biomarkör för migrän för att bland annat skilja migrän från vissa liknande typer av huvudvärk, till exempel sådan som beror på överdriven konsumtion av smärtläkemedel.
Det sade Todd Schwedt, läkare och forskare vid Mayo Clinic i Phoenix, USA, när han presenterade resultaten under en plenarföreläsning på AAN-kongressen under onsdagen.
I en första studie mätte han och en kollega smärttrösklar hos 31 vuxna migränpatienter och 32 friska kontrollpersoner när de utsattes för ökande värmestimulering på underarmens hud.
Deltagarna fick också genomgå undersökning med magnetkamera där forskarna mätte tjockleken på vissa regioner av hjärnbarken som är inblandande i bearbetningen av smärta.
– Bakgrunden till studien är att annan forskning nyligen visat ett samband mellan tjockleken på hjärnbarken och smärttrösklar hos friska. Vi ville undersöka hur det här sambandet såg ut hos migränpatienter, sade Todd Schwedt.
Enligt resultaten tycktes smärttröskeln öka ju tunnare vissa av områdena i hjärnbarken var, medan det omvända sambandet snarare sågs hos migränpatienterna.
Den eventuellt underliggande mekanismen till hur tjockleken på hjärnbarken korrelerar med smärttröskeln känner man inte till eller vad som möjligen kan vara orsak och verkan. Men vissa av de områden där forskarna såg skillnader mellan de två grupperna är inblandade i hur hjärnan uppmärksammar smärtstimuli, konstaterar Todd Schwedt.
– Därför tror vi att det rubbade sambandet mellan hjärnbarkstjocklek och smärttröskel delvis kan förklara varför migränpatienterna har en oförmåga att avleda uppmärksamheten från smärta, sade han.
I en uppföljande studie har han och hans kollegor gått vidare och funnit att tjockleken på hjärnbarken framförallt avvek i främre delen av högra tinningloben hos migränpatienter. Det här specifika mönstret kunde peka ut 87 procent av migränpatienterna i studien.
För att hjärnbarkstjockleksmätningar eventuellt ska kunna bli användbara kliniskt, måste de valideras i oberoende kohorter och dessutom visa sig kunna skilja ut olika typer av huvudvärk, konstaterade Todd Schwedt.
Studierna är nyligen publicerade i tidskriften Plos One: