fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”Först av allt – skada inte”

Publicerad: 29 april 2015, 09:43

Anders Johansson, hygienläkare och docent i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

Hallå där Anders Johansson, vilka tre saker har varit mest intressanta på ECCMID?

Ämnen i artikeln:

ECCMID

Föreläsningar med fokus på de klassiska visdomsorden Primum non nocere alltså ”först av allt, skada inte”, lockade Anders Johansson, hygienläkare och docent i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

– Jag tycker att det är väldigt bra och inspirerande att det är så mycket som handlat om att förebygga infektioner hos dem som hamnar på sjukhus. Flera sessioner har det varit som handlar om det. Långa sessioner. Så det är ett stort fokus på den gamla läkaretiken: Primum non nocere alltså ”först av allt, skada inte”, säger Anders Johansson.

Ett annat område som han tyckte var spännande handlade om bland annat sepsis, att det rört sig så mycket framåt på forskningsfronten inom det området.

– Framför allt att man måste börja lära sig att olika patienter har väldigt olika förutsättningar att klara svåra infektioner. Och att man nu börjar undersöka och lära sig hur man med hjälp av biomarkörer kan skilja ut dem som har störst risk för svår sjukdom. Om man nu ser framåt så borde man ju kunna sätta in de största resurserna där också.

Slutligen minns Anders Johansson flera intressanta föreläsningar om mikrobiom, alltså kolonisationen av mikroorganismer som finns på slemhinnor och hud eller i tarmen. Dessa speciella sammansättningar av framför allt bakterier har ibland en stark koppling till varför man får en viss infektion.

– Man får ju ofta infektion av samma bakterie som man bär på när man är frisk. Nu börjar man utreda hur sammansättningen av mikrobiomet hör ihop med att man insjuknar i infektion. Det har varit flera sessioner som handlat om mikrobiom, och det beror på att det har kommit en ny teknik som kan kartlägga mikrobiom, det man kallat metagenomics.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev