Få hela storyn
Starta din prenumeration
Kongresser
Publicerad: 24 september 2013, 09:59
Foto: Photos.com
Ett högt intag av kolhydrater ökade inte risken för diabetes. Tvärtom, enligt en brittisk befolkningsstudie.
Ämnen i artikeln:
EASDEn forskargrupp från University of Cambridge presenterar data från en uppföljning bland drygt 25 600 män och kvinnor mellan 40 och 79 år under diabeteskongressen i Barcelona.
Deltagarna rekryterades ursprungligen inom ramen för en prospektiv studie om cancer bland invånare i Norfolk, men deras uppgifter har nu även analyserats ur ett diabetesperspektiv. Totalt fanns 749 diabetiker i materialet.
Deltagarna förde matdagbok under totalt sju dagar då de skulle äta och dricka som de brukade göra.
Forskarna kunde inte hitta något samband mellan ett högt intag av kolhydrater och risken att drabbas av diabetes, varken totalt eller nedbrutet för olika sockerarter.
Tvärtom sågs, förvånande nog, en minskad risk bland de personer som åt mest glukos och fruktos.
Forskarna skriver i sina slutsatser att resultatet kan spegla en effekt av ett mindre intag av exempelvis mättade fettsyror bland dem som fick i sig mycket fruktos och glukos, men att detta är oklart och att kommande studier får granska sambandet närmare.
Som vanligt lär inte sista ordet i kostfrågan vara sagt.
SARA RÖRBECKER
Ämnen i artikeln:
EASD