Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Förvånande resultat om socker

Publicerad: 24 september 2013, 09:59

Ett högt intag av kolhydrater ökade inte risken för diabetes. Tvärtom, enligt en brittisk befolkningsstudie.


Ämnen i artikeln:

EASD

En forskargrupp från University of Cambridge presenterar data från en  uppföljning bland drygt 25 600 män och kvinnor mellan 40 och 79 år  under diabeteskongressen i Barcelona.

Deltagarna rekryterades ursprungligen inom ramen för en prospektiv  studie om cancer bland invånare i Norfolk, men deras uppgifter har nu  även analyserats ur ett diabetesperspektiv. Totalt fanns 749 diabetiker i  materialet.

Deltagarna förde matdagbok under totalt sju dagar då de skulle äta och dricka som de brukade göra.

Forskarna kunde inte hitta något samband mellan ett högt intag av  kolhydrater och risken att drabbas av diabetes, varken totalt eller  nedbrutet för olika sockerarter.

Tvärtom sågs, förvånande nog, en minskad risk bland de personer som åt mest glukos och fruktos.

Forskarna skriver i sina slutsatser att resultatet kan spegla en  effekt av ett mindre intag av exempelvis mättade fettsyror bland dem som  fick i sig mycket fruktos och glukos, men att detta är oklart och att  kommande studier får granska sambandet närmare.

Som vanligt lär inte sista ordet i kostfrågan vara sagt.

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev