Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Framsteg inom gynekologisk cancer dominerade i Chicago

Publicerad: 2 juni 2013, 21:58

Asco 2013 Två studier som presenterades på söndagens plenarsession kommer med all säkerhet röna störst uppmärksamhet på årets kongress. Bägge handlar om livmoderhalscancer.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Det gäller dels en stor indisk studie som visar att screening för livmoderhalscancer med hjälp av ättiksindränkta bomullslappar som förs upp i slidan kan upptäcka tumörerna tidigt och minska dödligheten i sjukdomen med 31 procent.

– Det är en fantastisk studie. Den ska ses i ett sammanhang då vi diskuterar hur vi på bästa sätt kan komma åt cancerbördan i utvecklingsländerna. Då kommer de här resultaten som visar på en enkel och billig metod som kan spridas i primärvården. Studien är en global nyhet och förändra situationen för hundratusentals kvinnor i världen, säger Kjell Bergfeldt, överläkare och processansvarig för gynekologisk cancer vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland.

Den andra studien visade att det angiogeneshämmande läkemedlet Avastin (bevacizumab) kan förlänga överlevnaden vid framskridna former av sjukdomen med fyra månader.

– Det är första gången på femton år som vi får ett nytt läkemedel som gör skillnad för de här patienterna som ofta är unga och lider svårt av sjukdomen. Jag tror att man redan nu i Sverige kan komma att använda Avastin på den här indikationen även om läkemedlet ännu inte är godkänt för det, säger Kjell Bergfeldt.

De två studierna ser han som exempel på att forskningen på gynekologisk cancer har flyttat fram sina positioner.

– För några år sedan såg man aldrig några studier på gyncancer på plenarsessionen här på Asco. Men de sensaste åren har detta ändrats, även om resultaten inte varit så spektakulära som nu, säger Kjell Bergfeldt.

I den tidiga forskningen lyfter Kjell Bergfeldt fram flera rön som rör nya typer av molekylär klassificering av olika former av gynekologisk cancer.

– Inom gynekologisk onkologi  har vi inte haft den här typen av markörer som sedan tidigare är etablerade inom till exempel bröstcancer och lungcancer. Det handlar till exempel om en helt ny genomisk klassificering av livmoderkroppscancer. På sikt tror jag att vi bättre kan börja anpassa behandlingen till våra patienter med hjälp av de här fynden, säger Kjell Bergfeldt.

Relaterat material

attiksscreening

Avastin hjälpte vid livmoderhalscancer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev