Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Gamla studier får ny glans

Publicerad: 23 september 2013, 12:03

Foto: Photos.com

Vilka blir de vetenskapliga höjdpunkterna på EASD som arrangeras denna vecka? Dagens Medicin frågade Björn Eliasson, docent och överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset.


Ämnen i artikeln:

EASD

För 15 år sedan presenterades den banbrytande studien UKPDS i Barcelona.

– Det var den studie som gav metformin vid diabetes ett riktigt lyft, säger Björn Eliasson.

När studien kom kallades den för den viktigaste studien som hade genomförts om typ 2-diabetes och den fick till följd att det ansågs bevisat att god blodsockerkontroll minskade risken för komplikationer hos personer med typ 2-diabetes.

På onsdag, den 25 september, hålls ett stort symposium med fokus på studien.

– Nu har det gått 15 år sedan den presenterades. Har de följt patienterna sedan dess är det naturligtvis intressant att höra vad som har hänt med dem, säger Björn Eliasson.

Också en annan uppföljning blir ett stort nummer på kongressen. Det är ett seminarium som det europeiska diabetessällskapet arrangerar tillsammans med det amerikanska diabetessällskapet, ADA.

– 1993 presenterades studien DCCT. Där visades betydelsen av att sänka blodsocker för personer med typ 1-diabetes. Det kan verka självklart i dag, men då var det inte det. Studien har haft en enorm betydelse för synen på typ 1-diabetes.

I en uppföljande studie har forskarna fortsatt att följa patienterna och under mötet kommer sannolikt nya data att presenteras.

De senaste åren har GLP-1-agonisterna och DPP4-hämmarna gjort sitt intåg i läkemedelsbehandlingen. Ingen viktuppgång och färre hypoglykemier är fördelar som gör dem populära. Samtidigt har det funnits indikationer på ökad risk för pankreatit och cancer i bukspottkörteln när de använts.

I två stora studier som nyligen presenterades på den europeiska hjärtkongressen i början av månaden skingrades dock farhågorna då man inte kunde inte se någon ökad risk för patienter som använde dessa läkemedel.

De två studierna ska även presenteras även på EASD.

– Man kan anta att de summerar huvudresultaten från studierna och sedan utvidgar för att belysa detaljer som de inte har presenterat tidigare, säger Björn Eliasson.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev