Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Genetiska belägg för nytta med lågt kolesterol

Publicerad: 29 augusti 2016, 14:00

Foto: Thinkstock

Personer som tack vare sina gener har lägre nivåer av LDL-kolesterol och systoliskt blodtryck insjuknar betydligt mer sällan i hjärt-kärlsjukdom, jämfört med personer som har högre nivåer, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStrokeESC

Forskarna har använt sig av en metod kallad mendelsk randomisering där man följer upp personer som på ”naturlig” väg lottats till olika genvarianter.

Över 100 000 individer som ingått i olika prospektiva studier eller fall-kontrollstudier ingick i analysen. De delades in i fyra grupper beroende på hur många genvarianter de hade som höjde nivån på LDL-kolesterol respektive systoliskt blodtryck.

Forskarna utgick från en referensgrupp som låg över medianen sett till antalet genvarianter som höjde både kolesterolet och blodtryck. Jämfört med denna grupp hade övriga tre grupper lägre risk att drabbas av en första händelse i en sammansatt effektvariabel bestående av kranskärlsrelaterad död, icke-dödlig hjärtinfarkt, icke-dödlig stroke och behov av att öppna upp ett tilltäppt kranskärl (revaskularisering).

Skillnaden var särskilt påtaglig bland personer som låg under medianen sett till både genvarianter för kolesterol och högt blodtryck. De hade hela 86 procent lägre risk att drabbas av någon av händelserna.

Frågan är om det går att se liknande effekter i preventionsprogram mot hjärt-kärlsjukdom där man får inrikta sig på åtgärdbara förhållanden för att minska blodtryck och kolesterol, som livsstil och läkemedel.

Forskarna bakom den aktuella studien anser inte förvånande att det är möjligt och drar slutsatsen att hjärt-kärlsjukdom huvudsakligen är förebyggbar. Det gäller bara att börja i tidig vuxen ålder med sådana program och sedan vara uthållig.

Studien presenteras på måndagen på ESC-kongressen i Rom i det så kallade hotline-programmet. Huvudförfattare är Brian Ference, läkare och forskare vid Wayne State University School of Medicine i Detroit, USA.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStrokeESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev