Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Gikt – ett hett område på årets Eular

Publicerad: 8 juni 2016, 05:00

De senaste åren har det hänt mycket inom diagnostisering och behandling av gikt. Det kommer att märkas på årets upplaga av reumatologikongressen Eular i London.


Ämnen i artikeln:

EULAR

– Ett område som står i fokus är diagnostisering och kartläggning av gikt som numera kan göras med en särskild form av datortomografi. Den här metoden visar också i fall en specifik behandling är effektiv eller inte, säger Ingemar Petersson, professor och forskningschef vid Skånes universitetssjukhus.

Han är en av fyra svenskar som ingår i planeringsgruppen för Eular 2016 som startar i dag, onsdag. Enligt Ingemar Peterson kommer gikt vara ett hett ämne på årets kongress. I dag är uppemot 10 000 svenskar drabbade av sjukdomen som karaktäriseras av svåra ledinflammationer till följd av förhöjda urinsyranivåer i blodet.

– Det råder även en samsjuklighet vid gikt som vi börjar få större förståelse för. Till exempel finns kopplingar till både njursjukdomar, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Under kongressen kommer det vara ett brett symposium om gikt som jag verkligen ser fram emot, säger Ingemar Petersson.

Även Christina Helging Opava, professor i sjukgymnastik vid Karolinska universitetssjukhuset, sitter med i årets planeringsgrupp. I hälsoprofessionernas program ser hon bland annat fram emot presentationer om intimitet och samlevnad för personer med en reumatisk sjukdom. Hon påpekar att många reumatiker uppfattar sig som mindre attraktiva, vilket exempelvis kan försämra sexlivet.

– Fast det krävs en viss känslighet och förståelse från vårdgivarens sida för att kunna tala om den här problematiken. Det tror jag att fler inom sjukvården behöver bli bättre på, säger hon.

Årets kongress kommer att besökas av cirka 14 000 personer från 167 olika länder. Ingemar Petersson berättar att de har tagit emot fler än 4 000 abstracts – och kvaliteten på studierna är hög, påpekar han.

– Just därför känns årets Eular extra rolig. Det här är tredje året som jag sitter med i ledningsgruppen och jag måste säga att forskningskvaliteten blir bättre för varje gång.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News