Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Gratis pumpar diskuteras i flera länder

Publicerad: 17 september 2014, 15:27

EASD 2014 Diskussionen om staten ska betala insulinpumpar är inte unik för Sverige. Rumänska diabetologföreningen vill fördubbla antalet pumpar i landet.


Ämnen i artikeln:

EASD

I Sverige subventioneras inte insulinpumpar längre av staten utan ansvaret att tillhandahålla dem ligger numera hos landstingen, vilket har varit omdiskuterat. När Dagens Medicin talar med företrädare för olika länders diabetesföreningar som är på plats i Wien visar det sig att flera andra länder har liknande diskussioner.

– I Lettland subventionerar inte staten pumpar. Vissa tycker att det är fel, säger Viva Levina från den lettiska diabetesföreningen för barn och unga som representerar barn med typ 1-diabetes.

Själv tycker hon inte att pumparna bör betalas av staten. Hon för ett resonemang om att de måste kosta för att ses som betydelsefulla. Pumparna bör bara användas av patienter som är motiverade och som förstår hur de ska hanteras, framhåller hon. Enligt henne är det mest företagen som är intresserade av att personer med diabetes ska ha pumpar, medan läkare i Lettland generellt sett är mer tveksamma och hon anser inte att den patientförening som hon presenterar bör driva krav på subvention.

I Rumäniens monter på mötet står Maria Mota, professor och ordförande för den rumänska diabetologföreningen.

Hon berättar att staten visserligen subventionerar insulinpumpar i landet, men att det är väldigt få patienter som får dem.

– Tråkigt nog har vi bara 300 patienter som har fått pumpar och det är bara fem sjukhus som har rätt att lämna ut dem, men vi har ett mål att dubbla antalet pumpar nästa år, säger hon.

Relaterat material

Fördel insulinpump i studie

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev