lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Hallå där ...

Publicerad: 30 augusti 2020, 13:38

Cecilia Linde, professor i kardiologi, deltar som alla andra i ESC uppkopplad på distans.

... Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet och medlem av programkommittén för det europeiska kardiologsällskapets årliga kongress, som i digital form samlat 100 000 intresserade.

Ämnen i artikeln:

ESC

Vilka är fördelarna med en helt digital kongress?

– Vi skandinaver kände redan förra året av Greta Thunbergeffekten och många tog tåget till Paris, så att möten framåt skulle bli mer digitala var på gång. Men när corona slog till så blev det ett abrupt skifte – först ställde vi in alla underkongresser och i slutet av maj beslutades att själva ESC-kongressen skulle bli helt digital.

En exceptionell åtgärd var att vi i år har slopat registreringsavgiften, vilket gjort att 100 000 anmält sig, mot 35 000 normalt. En fördel är då att vi når ut med nya resultat bredare, till dem som annars inte har råd eller som har svårt att ta sig till Europa geografiskt – vi omfattar ju hela 57 medlemsländer och 47 afillierade medlemsländer.

En annan fördel är att det går att se sändningarna flera gånger för den som vill kontrollera detaljer, och man kan även välja att titta när och där det passar.

Och vad finns det för nackdelar?

– Det är först och främst den sociala biten som saknas och den rankas oerhört högt av våra kongressdeltagare.

En annan är att digitalt innebär mycket jobb för oss som bidrar med inslag som ska spelas in i förväg, och även att få all teknik att fungera, exempelvis om man ska leda ett panelsamtal. När viktiga resultat ska diskuteras finns visserligen en chatfunktion där man kan skicka in frågor, men man tappar den egna diskussionen med kollegorna på kongressen.

Här kommer vi på vår klinik att sända kongressen live på måndag och tisdag och då får vi ju diskussionerna där. Men socialt är det lite trist – i går på lördagen satt jag framför datorn mellan 12 och 18 och kände sedan att vad gör jag nu då? Så jag tog jag mig ett glas champagne för att fira att den digitala kongressen har blivit så lyckad trots kort förberedelsetid och låtsades att jag var på plats men det var inte riktigt lika givande.

Vad har varit mest intressant hittills och vad ser du fram emot?

– De nya ESC-EHRA-riktlinjerna för förmaksflimmer var intressanta i går liksom Emperor Reduced-studien.

I dag ser jag exempelvis fram mot att höra om DAPA-CKD och Parallaxstudierna. Det finns massor av spännande programpunkter!

Och så ser jag fram mot att folk ska se vårt filmade inslag från Karolinska som sänds live på tisdag. Det är tre framstående centra inom hjärtvård och forskning som fått chansen att presentera sig – Hamburg, Barcelona och så vi.

Relaterat material

Asa räckte som profylax efter klaffbyte

Äldre flimmerpatienter kan tjäna på antikoagulantia

Banbrytande resultat vid hypertrofisk kardiomyopati

Så klarar sig utlandsfödda infarktpatienter

LOTTA FREDHOLM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev