Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Hälsosamma RA-patienter fortsätter med fysisk aktivitet

Publicerad: 16 juni 2018, 12:07

Ann Bremander är medförfattare till studien. Hon fick också pris för bästa abstract inom kategorin Health professionals.

Foto: Petra Hedbom

Endast fyra av tio personer med reumatiod artrit var fysiskt aktiva på en hälsosam nivå under längre tid enligt en svensk studie.


Ämnen i artikeln:

EULAR

Det är känt sedan tidigare att personer med reumatoid artrit, RA, i många fall blir mindre fysiskt aktiva i och med sjukdomen. Samtidigt har en ökad fysisk aktivitet kunnat kopplas till en ökad livskvalitet och till att ge positiva effekter på sjukdomen.

Orsakerna till att patienterna inte rör på sig kan grunda sig i annat smärta och trötthet till följd av den ökade inflammationen i kroppen. Nu har svenska forskare tittat på vad det är som skiljer personer som ändå fortsätter att vara fysiskt aktiva enligt rekommendationerna, från de som inte är det.

– Vi såg att personer som hade en hälsosam livsstil innan de fick sin diagnos i högre utsträckning fortsatte att vara fysiskt aktiva flera år efteråt. Det är egentligen inga förvånande slutsatser men visar att vissa patienter behöver extra stöd för att behålla eller ändra sin livsstil, säger Ann Bremander, biträdande forskningsledare vid FoU Spenshult i Halmstad och professor i reumatologisk rehabilitering vid Syddansk Universitet och vid Kong Christian X's Gigthospital i Gråsten, Danmark.

Patienterna i studien kommer från den svenska Barfot-kohorten som startade på 90-talet för att undersöka effekten av farmakologisk behandling på patienter med RA. Patienterna har utöver kliniska uppföljningar också svarat på enkäter som rör livsstil, en gång 2010 och vid en uppföljning 2017.

Patienterna delades upp i grupper efter hur fysisk aktiva de var. Ena gruppen uppfyllde de nivåer som rekommenderas för att man ska bibehålla sin hälsa vilket är 150 minuter i veckan med fysisk aktivitet på moderat nivå, eller 75 minuter på intensiv nivå. Den andra gruppen nådde inte dessa nivåer.

Av de som svarade på enkäten var det 41 procent som rörde på sig tillräckligt vid båda tillfällena. Dessa personerna skattade i genomsnitt sin livskvalitet högre, var mer sällan överviktiga och rökte i lägre utsträckning än de som var mer stillasittande.

– Det finns saker vi inte tittat på i den här studien, som tron på sin egen förmåga. Men det ger ändå en viktig signal till hälso- och sjukvården om att vi måste fortsätta att coacha patienterna till en hälsosam livsstil. Det hänger ihop – är du mer fysiskt aktiv äter du förmodligen bättre och röker troligen mindre, säger Ann Bremander.

Men det är inte så enkelt som att uppmana vården att ge fler livsstilsråd, menar hon. Tidigare observationsstudier har visat att patienterna inte alltid är medvetna om att de har fått några.

– Det handlar om att möta personen där den är. Har jag precis börjat en ny läkemedelsbehandling eller just fått min diagnos, då kanske jag inte tar till mig tips om kost och motion, säger Ann Bremander.

Just denna studie är en av de sju Ann Bremander är medförfattare till på årets Eular och hon fick också pris för bästa abstract inom kategorin Health professionals, som rör det mer vårdinriktade området. Hennes doktorand Julia Malmborg vid FoU Spenshult i Halmstad fick det andra av de tre priserna, för sitt asbtract om sömnproblem och kronisk smärta.

Läs mer i abstract:

A Bremander med flera. Physical activity in established RA and variables associated with physical activity maintenance over a seven year period. OP0280

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EULAR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev