Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Han samlar EASD:s allmänläkare

Publicerad: 26 september 2013, 13:42

Fjorton allmänläkare från Sverige har rest till diabeteskongressen i Barcelona. Professor Ulf Lindblad samlar dem för ett informellt möte under trevliga former.


Ämnen i artikeln:

EASD

– Vi ska träffas i kväll och äta middag, säger Ulf Lindblad, professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet som också jobbar på Hentorps vårdcentral i Skövde, och nämner en restaurang i Barcelonas vackraste kvarter nära småbåtshamnen.

Bland 19 000 diabetesintresserade kongressdeltagare utgör de svenska allmänläkarna en försvinnande liten andel. De är i numerärt underläge inte bara sett till totalen, utan också jämfört med företrädarna för andra svenska specialiteter.

Men det är allmänläkaren som tar hand om lejonparten av Sveriges diabetiker, bland annat därför är det viktigt att suga i sig den nya kunskap som erbjuds på EASD, tycker Ulf Lindblad.

– Vi lär oss mycket av att vara här. Vi måste kunna mekanismerna bakom sjukdomen och känna till den utveckling som pågår hela tiden, säger han.

Initiativet till en informell gruppering och en allmänläkarträff under EASD tog Ulf Lindblad härom året.

– Vi supportar varandra och diskuterar det allmänmedicinska perspektivet. Alla vet att vi finns, det har gått via djungeltelegraf och e-post, säger Ulf Lindblad.

En ansenlig del av kongressen ägnas åt läkemedel vid typ 2-diabetes, där de nya inkretinerna och SGLT-2-hämmarna uppmärksammas i synnerhet. Ulf Lindblad tycker att det är för tidigt att sia om deras nytta ute bland verklighetens patienter – patienter som ofta har inte bara diabetes, som är fallet i många kliniska studier, utan också andra sjukdomar.

– Vi har sett för lite data, det finns inga mått på hårda endpoints än så att man kan uttala sig om hur de här läkemedlen påverkar dödligheten, säger Ulf Lindblad.

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev