Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Han söker tarmflorans svar om diabetesrisk

Publicerad: 18 september 2014, 15:22

EASD 2014 Det finns kopplingar mellan vilka bakterier vi har i tarmarna och risken för att utveckla diabetes. Det tror Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet.


Ämnen i artikeln:

EASD

Länk till innehåll

– De senaste åren har det kommit rön som visar att patienter som har diabetes har en förändrad tarmflora, säger Fredrik Bäckhed.

Han berättar att han och andra forskare vill göra en prospektiv studie, där man först tar ett prov och sedan följer vilka som utvecklar diabetes.

– Då hoppas vi kunna förutse vilka som kommer att bli sjuka beroende på vilken tarmflora de hade från början, säger Fredrik Bäckhed.

I dag är han en av de mest inflytelserika forskarna i världen när det gäller just våra tarmbakteriers betydelse för olika sjukdomar. På diabeteskonferensen EASD 2014 i Wien berättade han om några av de senaste insikterna han och hans kollegor fått om de möjliga kopplingarna mellan tarmfloran och diabetes.

– Det är som ett ständigt krig i våra tarmar mellan onda och goda krafter, och ibland så kommer de onda få övertaget och då får du sjukdom och får de goda övertaget så kanske det motverkar sjukdom.

Det finns studier som visar på sambandet mellan tarmbakterier och både typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Skillnaden är att vad gäller typ 2 verkar det finnas tarmbakterier som  ökar risken för sjukdomen, och vad gäller typ 1-diabetes verkar det vara tvärtom, att det finnas tarmbakterier som skyddar.

Lyssna på Dagens Medicins intervju med Fredrik Bäckhed, då han berättar om bakteriers påverkan på gallsyror, möjliga fördelar med att transplantera avföring och varför han tror att överviktskirurgi fungerar så bra.

Lyssna på radioinslaget här:

Relaterat material

Fredrik Bäckhed får Göran Gustafssonpris

Gallsyra kopplas till effekt av fetmakirurgi

6 miljoner till forskning om tarmflora

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev