Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Här möts experter från olika länder

Publicerad: 25 september 2013, 10:04

Bild 1/3  

Foto: Samuel Lagercrantz

I Georgien får patienterna betala sina diabetesläkemedel ur egen ficka. Slovakien har däremot ett socialt system som kan lära övriga Europa ett och annat, enligt två representanter på plats.


Ämnen i artikeln:

EASD

Elena Shelestova är ordförande för Georgiens diabetessällskap. Hon har främst kommit till EASD för att träffa kollegor från andra östeuropeiska länder.

– Det finns många stater från forna Sovjet här och vi har flera problem gemensamma, säger hon.

Dyra läkemedel är det hon främst lyfter fram.

– Alla med diabetes får insulin, men övriga läkemedel måste vuxna personer betala för själva och det är ett stort bekymmer.

I Associations Village längst in i det stora kongresscentret Fira de Barcelona finns representanter från diabetologföreningar och diabetessällskap även från andra länder än Europa. Japan och Egypten är et par av de länder som har egna montrar. Men främst är det de europeiska länderna som har tagit sig till mötet.

Josef Borova, ordförande för Slovakiens diabetessällskap, är på plats för sjunde gången. Med sig har han dottern Lenka Borokova som tolkar engelskan åt honom.

Han säger att han är där för att lära sig mer om olika medicinska behandlingar av sina kollegor i andra länder. På frågan vad Slovakien kan lära andra svarar han att det handlar om det sociala.

– Om en person råkar i kläm på grund av sin diabetes hjälper vi honom eller henne. Vi har ett socialt system som kan hjälpa till att lösa problem.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev