torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Haussade studier på immunterapi levererade

Publicerad: 10 juni 2014, 07:25

Asco 2014 Immunterapi hade på förhand lanserats som en av höjdpunkterna på årets Asco-kongress. Och området levde upp till förväntningarna – även om data från kontrollerade studier ännu mestadels saknas.

Ämnen i artikeln:

Malignt melanomHudcancerASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I år hade arrangörerna av mötet valt att ägna en hel presskonferens åt fyra immunterapistudier som man bedömde ha särskilt intressanta resultat. Tre av dem handlade om malignt melanom där resultaten av de nya immunterapierna hittills är mest mogna.

De mest uppmärksammade resultaten gällde tvåårsdata av en fas 1-studie där patienter med avancerat melanom fått en kombination av de bägge immunantikropparna ipilimumab (Yervoy) och nivolumab. Läkemedlen blockerar var sin så kallad ”checkpoint” i immunförsvaret, CTLA4 respektive PD1, och gör immuncellerna mer benägna att angripa tumören.

Överlevnaden bland patienterna var 79 procent – en siffra som beskrevs som ”oöverträffad” av studiens ledare Mario Sznol vid Yale Cancer Institute i Boston, USA.

Han får medhåll av Johan Hansson, adjungerad professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, som var på plats i Chicago under Asco-kongressen:

– Resultatet är bättre än någonting annat vi hittills sett, även om det inte finns någon kontrollarm i studien. Samtidigt fick också 60 procent allvarligare autoimmuna biverkningar. Det ska bli mycket spännande att se fas 3-data på den här kombinationen, säger han.

En annan fas 1-studie – med hela 406 deltagare – visade responssiffror på patienter med avancerat melanom och som behandlats med PD1-antikroppen pembrolizumab. Slutsatsen var att tumörbördan kunde krympa både hos patienter som fått respektive inte tidigare fått behandling med ipilimumab.

– Resultaten visar att patienter kan svara på en typ av immunterapi även om de är eller blivit resistenta mot en annan typ, säger Johan Hansson.

Den tredje studien handlade om adjuvant, eller återfallsförebyggande, behandling av patienter malignt melanom med spridning till lymfkörtlar. Enligt resultaten som baseras på en fas 3-studie med 951 deltagare var risken för återfall 25 procent lägre bland dem som fått en hög dos av ipilimumab jämfört med placebo.

– Det är intressant att se att ipilimumab har effekt även i adjuvant syfte. Men autoimmuna biverkningar var vanliga och i flera fall allvarliga. Vi måste därför invänta data på överlevnaden innan det går att säga något om framtiden för den här behandlingsprincipen. Möjligen kan en lägre dos vara mer acceptabel, säger Johan Hansson.

Den sista studien som arrangörerna lyfte fram gällde behandling av spridd livmoderhalscancer. Nio patienter fick en enstaka infusion av T-celler som tagits från patienternas egna tumörer och sedan odlats upp i laboratorium innan de alltså återfördes till patienternas cirkulation.

En märkbart minskad tumörbörda sågs hos tre av sex patienter, där forskarna konstaterade att T-cellerna var aktiverade mot två viktiga antigen för humant papillomvirus. För två av dessa kvinnor försvann tumören helt och de var fortfarande fria från cancer efter ett år.

Resultaten är mycket lovande, enligt Angelica Loskog, professor vid Uppsala universitet och själv forskare inom cellbaserad immunterapi.

– Det är spännande data, även om studien är liten och uppföljningen kort. Nyhetsvärdet ligger en del i att det hittills varit svårt att få effekt av cellbaserade immunterapi vid solida tumörer, till skillnad från B-cellsmaligniteter och lymfom, säger hon och fortsätter:

– Att man nu testar detta vid en HPV-relaterad cancer är naturligt då tumörcellerna utmärker sig immunologiskt. Ett snarlikt angreppssätt som också borde fungera är att ge terapeutiska vacciner mot viruset.

Relaterat material

Bra överlevnad vid melanom med ny immunterapi

Ju fler mutationer desto bättre immunterapi

Nu samlas cancerproffsen i Chicago

Ännu en ny antikropp bromsade melanom

Ännu mer lovande resultat vid melanom

Årets höjdpunkter i forskningen är korade

Mer lovande resultat för anti-PD1

Framsteg för immunterapi mot cancer

”Oöverträffad” överlevnad vid melanom

Ett race om nya läkemedel mot melanom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev