Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Henrietta Lacks i fokus när Asco-kongressen öppnades

Publicerad: 1 juni 2013, 18:50

Asco 2013 Temat för öppningssessionen var skillnaderna i cancersjukvård mellan den rika och fattiga världen.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Cancer är en global kris. Det är en ledande orsak till dödsfall i  världen, mycket större än malaria, tuberkulos och andra  infektionssjukdomar, sade Sandra Swain, avgående president för Asco i  sitt anförande.

Hon pekade bland annat på att antalet dödsfall i cancer kommer att öka till 14 miljoner globalt sett år 2030.

– Men det är en tragedi att inkomst är en så viktig markör för att överleva cancersjukdom, sade Sandra Swain.

Olika tillgång till bra sjukvård är en orsak till skillnaderna men  också den ökande tobaksrökningen i världen är ett oroande problem som spelar in, enligt Sandra Swain.

– Och i västvärlden har vi byggt ut screening- och vaccinprogram för  bröst- och livmoderhalscancer som är de ledande orsakerna till  cancerdöd hos kvinnor. Men det här saknas ännu i stora delar av världen,  sade hon.

Vidare lyfte Sandra Swain fram den omtalade historien om Henrietta  Lacks, den fattiga amerikanska kvinnan som dog i livmodershalscancer år  1951 och vars tumörceller gav upphov till cellinjen HeLa. De här  cellerna har fått stor betydelse för den medicinska forskningen men  Henrietta Lacks tillfrågades aldrig om hon ville donera sin vävnad.

– Nyligen publicerades det fullständiga genomet för HeLa-cellerna,  också denna gång utan att Henrietta Lacks släktingar tillfrågats. Det  visar att vi också inom bioetiken måste skaffa oss tydliga riktlinjer  för hur vi hanterar och delar data, sade Sandra Swain.

Några ljusglimtar finns dock. Sandra Swain lyfte bland annat fram att  Världshälsoorganisationen WHO nyligen antagit mål för att minska  dödstalen i cancer, att minska tobaksrökningen och att öka tillgången  till palliativ vård och cancerscreening.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev