Kongresser
Heta diskussioner om e-cigaretter
Publicerad: 28 september 2015, 13:38
Foto: Thinkstock
Att e-cigaretter är bättre än konventionella cigaretter råder ingen tvekan om i forskarsamhället. Men är e-cigaretter en ulv i fårakläder? Det diskuterades på ett symposium på ERS.
Symposiet, som var fullsatt, inleddes med att ERS redogjorde för sin ståndpunkt kring e-cigaretter. Eftersom hälsoriskerna kring e-cigaretter fortfarande är ganska okända bör de regleras som läkemedel, inledde symposiets ordförande Carlos Andres Jimenez Ruiz med att säga. Han efterlyste också oberoende forskning.
Just problemet med att e-cigaretter är oreglerade togs upp av den första talaren. Efthimios Zervas vid Hellenic Open University i Grekland, tog upp studier som visat att e-cigaretter ofta innehåller odeklarerade ämnen eller en annan mängd än vad som sagts. Han visade också en studie hans forskargrupp står bakom som visar att e-cigaretter släpper ut en stor mängd partiklar.
– Just nu fokuserar man på hälsoeffekterna på kort sikt, men vi måste också ta reda på hur e-cigaretter påverkar hälsan på lång sikt, sade Efthimios Zervas och påpekade att det behövs mer oberoende forskning.
Det blev en passionerad diskussion efter presentationen, när en åhörare anklagade forskaren för att inte vara opartisk medan en annan berömde forskaren för att hans forskning och påpekade det finns tydliga tecken på att e-cigaretter bör vara reglerade.
Nästa talare, Robert Foronjy, vid Suny Downstate Medical Center i USA, fokuserade också på eventuella risker med e-cigaretter. Han påpekade att det är tydligt att e-cigaretter är bättre än vanliga cigaretter, men att de innehåller nikotin. Sedan visade han resultat från hans forskargrupps studier på hur e-cigaretter påverkade möss. De möss som utsattes för exponering för rök från e-cigaretter som innehöll nikotin fick en påverkan på lungorna och forskarna kunde se samma inflammatoriska processer som kopplas till kol hos människor. Exponering för rök utan nikotin gav däremot ingen förändring, vilket fick Robert Foronjy att spekulera kring nikotinets roll.
– Om det är nikotinet som driver på dessa förändringar så kommer vi aldrig kunna skapa en säker cigarett, sade han.
Även efter hans presentation var det tydligt att forskarsamhället är delade i frågan om e-cigaretter. Några åhörare efterlyste studier på människor, och någon påpekade att e-cigaretter kanske borde jämföras med vanliga cigaretter, och inte med vanlig luft.
– Jag förstår varför det är så passionerat på båda sidor. Vi är trötta på att se våra patienter bli sjuka och dö av cigaretter och ser e-cigaretter som ett bättre alternativ. Men det kanske är nikotinet vi behöver vara uppmärksamma på, sade Robert Foronjy.
Två andra föredrag under symposiet tog upp att det vetenskapliga underlaget för att använda e-cigaretter för rökstopp är skralt och att de behöver regleras bättre.
AMINA MANZOOR