fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Hjärt- och kärlsjukdom tycks minska hos RA-patienter

Publicerad: 15 juni 2017, 07:53

Foto: Thinkstock

Den ökade risken för hjärt- och kärlsjukdom hos individer med reumatoid artrit verkar ha minskat sedan år 2000, enligt en metastudie som presenteras under Eular-kongressen.

Ämnen i artikeln:

EULARReumatoid artrtitHjärtinfarktHjärtsvikt

Enligt forskarna beror detta troligen på att det under de senaste 15 åren kommit nya behandlingsstrategier som lett till bättre kontroll av den systemiska inflammationen, vilken är en viktig komponent vid både åderförkalkning och reumatoid artrit. De anser även att handläggandet av patienter som har en ökad risk för hjärt- och kärlhändelse har förbättrats, vilket också kan vara orsaken till riskminskningen.

Metaanalysen inkluderade 28 studier där patienter med reumatoid artrit studerades före och efter år 2000 samt jämfördes med befolkningen i övrigt. Vad gäller hjärtinfarkt minskade relativa risken för RA-patienter efter år 2000, men var fortfarande 18 procent högre än risken för övriga befolkningen.

Vad gäller överrisken för hjärtsvikt så kunde forskarna inte säga om den kvarstod efter millennieskiftet. För stroke var den relativa risken stabil, vilket innebär att den var 23 procents högre risk för RA-patienter att få en stroke jämfört med övriga befolkningen.

Läs mer i abstract:

Elisabeth Filhol med flera. Decrease in cardiovascular event excess risk in rheumatoid arthritis since 2000: A meta-analysis of controlled studies. Doi: 10.1136/annrheumdis-2017-eular.4415

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev