Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Höga nivåer av alzheimerprotein funna i huden

Publicerad: 20 april 2015, 06:22

Agneta Nordberg,  professor och alzheimerforskare vid Karolinska institutet.

AAN 2015. Analys av hudprover kan möjligen bli ett framtida sätt att följa utvecklingen av sjukdomar som alzheimer och parkinson, enligt en studie av forskare från Mexiko.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomAAN

Ansamlingen av vissa proteiner i hjärnan är kännetecken vid flera neurodegenerativa sjukdomar, som parkinson och alzheimer.

Då hjärnan och huden utvecklas från samma typ av embryologisk vävnad, spekulerade forskare vid universitetet i San Luis i Potosi, Mexiko, att de skulle kunna hitta onormala ansamlingar av proteiner också i huden hos patienter med neurodegenerativa sjukdomar.

Och det var precis vad de gjorde. I en mindre pilotstudie med sammantaget 65 deltagare konstaterar forskarna att patienter med parkinson och alzheimer hade sju gånger så höga nivåer av fosforylerat tauprotein i huden bakom örat, jämfört med friska kontroller och personer som hade demens av annat slag.

Hos patienter med parkinson hittade de också högre nivåer av proteinet alfa-synuklein, jämfört med friska kontrollpersoner.

Om resultaten kan bekräftas tror forskarna att provtagning av huden möjligen kan bli ett behändigt sätt att studera neurodegenerativa sjukdomar på patienter.

Agneta Nordberg, som är professor och alzheimerforskare vid Karolinska institutet, tycker att resultaten är intressanta men svårbedömda.

– De pekar på det faktum att både alzheimer och parkinson är generella sjukdomar som inte bara drabbar hjärnan. Samtidigt saknas det information om i vilket sjukdomsstadium som patienterna var i, säger hon och fortsätter:

– Om hudprover ska bli ett sätt att studera förloppet vid de här sjukdomarna behöver vi veta hur väl nivån av proteinerna i huden speglar nivån i ryggvätska och även i hjärnan. Det skulle också vara intressant att se resultat för andra komponenter som till exempel beta-amyloid.

Studien presenteras på AAN-kongressen i Washington DC onsdag den 22 april.

Läs abstract till studien:

Ildefonso Rodriguez-Leyva med flera. Skin cells express altered proteins that characterize the most common neurodegenerative diseases. Presenteras på AAN-kongressen den 22 april 2015. 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomAAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev