måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Hon prisas för studie om diagnostik av mykoplasma

Publicerad: 28 april 2015, 07:50

Alicia Edin. Foto: Michael Borgert.

ECCMID 2015. I en pilotstudie har forskare från Umeå universitet lyckats använda metabolomik för att se vilka lunginflammationer som orsakades av mykoplasma, något som kan vara ett första steg till snabbdiagnostik.

Ämnen i artikeln:

ECCMID

Jakten på nya metoder att snabbt identifiera vilka bakterier eller andra patogener som orsakat en sjukdom är ett återkommande tema på den pågående infektions- och mikrobiologikongressen ECCMID i Köpenhamn.

Läkaren och forskaren Alicia Edin presenterade en pilotstudie där hon och hennes kollegor undersökt om metabolomik skulle kunna användas för att tydligare och potentiellt snabbare än dagens metoder se vad som gett upphov till en lunginflammation. Metabolomik handlar om sökandet efter mönster i de nedbrytningsprodukter som orsakats av en infektion. Hennes studie belönades av arrangörerna som ett av kongressens ”outstanding abstracts”.

– Det känns jätteroligt. Och det var faktiskt lite  oväntat eftersom det är som det brukar vara när man ska skriva abstract, att man är ute i sista minuten. Men vi har spännande forskning som vi tror mycket på, säger Alicia Edin.

Forskarna analyserade prover från patienter med ganska svår lunginflammation, sådan som gjorde att patienterna behövde sjukhusvård. 32 patienter ingick i den slutliga analysen och där forskarna förutsättningslöst letade bland över tusen olika metaboliter för att hitta nya, hittills okända mönster som var unika för olika typer av infektioner i lungorna.

– Och vi kunde se att patienter med en lunginflammation orsakad av bakterien mykoplasma skiljde sig ganska mycket i sin metabolitprofil jämfört med alla de andra patienterna i studien. Bara baserat på nivåerna av fyra metaboliter i blodet så kunde vi ganska säkert avgöra om patienterna hade en mykoplasmaorsakad lunginflammation, säger Alicia Edin.

Att kunna hitta sådana här unika fingeravtryck skulle kunna vara ett sätt att i framtiden mycket snabbare än i dag se exakt vad för infektion som drabbat en patient.

– Det bästa vore ju om vi kunde få ett snabbtest på plats där man enkelt kan diagnosticera patienter direkt när de kommer till akutmottagningen och inte behöver vänta tre, fyra dagar för att få en diagnos. Har man ett sådant snabbtest så kan man ju ge rätt behandling med en gång, vilket skulle ha jättestora fördelar, både för patienten och för hela sjukvårdssystemet.

Alicia Edin och hennes kollegor hoppas nu kunna utvidga studien med ett större antal patienter för att få en ännu bättre validitet i deras modeller.

– Det har verkligen hänt någonting inom klinisk mikrobiologi i hur man värderar tiden till diagnos, och där tror jag att antibiotikaresistensen är en viktig bakgrund till det. Nu kan vi inte längre lita på att antibiotikan vi ger till patienter med en misstänkt bakteriell infektion hjälper. Vi måste snabbare ha rätt diagnostik på plats för att kunna ge rätt behandling och för att rädda våra patienter, säger Alicia Edin.

Läs abstract till studien här.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev