fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Hoppfullt inom forskning om lungfibros

Publicerad: 9 september 2014, 06:09

ERS 2014 Nya läkemedel och ny kunskap om de bakomliggande orsakerna till lungfibros gör att forskare nu tror att sjukdomen möjligen kan botas inom en generation.

Ämnen i artikeln:

ERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Jag tror inte jag själv kommer att få uppleva att vi kan vända sjukdomsförloppet men möjligen mina yngre kollegor, sade Bruno Crestani, vid Bichatsjukhuset i Paris, Frankrike och en ledande forskare inom lungfibros.

Han var en av talarna på ett fullspäckade symposium om den dödliga sjukdomen.

Forskningen om lungfibros, där bindvävsbildning i lungorna är det viktigaste kännetecknet, har länge gått långsamt framåt. Men på senare tid har det kommit flera hoppingivande resultat, inte minst för nya läkemedel. Några av resultaten, både kliniska och prekliniska, presenterades på symposiet.

Bruno Crestani framhöll att man nu inte längre ser inflammation som en viktig tidig drivande faktor i sjukdomsprocessen. Snarare är det skador på epitelcellerna i lungans alveoler som tycks aktivera skadliga bindvävsceller.

– Sedan verkar det som att proteinnätverket mellan cellerna har en nyckelfunktion för att bibehålla den här skadliga naturen hos bindvävscellerna, sade Bruno Crestani.

David Schwartz vid University of Colorado i Denver, USA, berättade om den senaste forskningen om genetiken bakom lungfibros. Han konstaterade att det nu är belagt att patientens gener har en avgörande roll i runt 30 procent av fallen av lungfibros.

– Det är intressant då vi fortfarande kallar sjukdomen för idiopatisk, det vill säga att den inte har en känd orsak, sade han.

Kunskapen om den genetiska bakgrunden vid lungfibros kan innebära att nära släktingar till patienten i framtiden kan bli aktuella att undersöka för att eventuellt upptäcka tidiga och möjligen behandlingsbara former av sjukdomen.

– Det här har hittills bara vara aktuellt hos de patienter där man vet att sjukdomen har gått i släkten, sade David Schwartz.

Luca Richeldi vid University of Southampton i Storbritannien gjorde en översikt av de senaste banbrytande läkemedelsstudierna mot lungfibros. Han började att lyfta fram en studie som år 2011 visade att den basbehandling i form av kortison och immundämpande läkemedel som används mot lungfibros i 30 år faktiskt var skadlig.

– Detta visar att vi ordentligt måste undersöka nyttan av all behandling som rekommenderas i olika riktlinjer, sade Luca Richeldi.

De senaste två, tre åren har dock det kommit betydligt mer positiva resultat för läkemedlen pirfenidon och nintedanib. Dessa tros bidraga till att öka överlevnaden bland patienterna genom att bromsa den fortgående försämringen av lungfunktion.

– Flera andra läkemedel ligger i pipeline. Det ska bli spännande att se resultaten för dessa och huruvida man kan anpassa behandlingen till patienter med olika sjukdomstyper, sade Luca Richeldi.

Symposiet anordnades på måndagen på den europeiska lungkongressen i München. Arrangörer var tidskriften New England Journal of Medicine i samarbete med European Respiratory Society.

Relaterat material

Genombrott i behandlingen av lungfibros

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev