Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Hormonterapi hjälpte till att bevara fertilitet vid bröstcancer

Publicerad: 30 maj 2014, 18:00

Asco 2014. Ett läkemedel som tillfälligt stänger av äggstockarna minskade risken för att kvinnor med tidig bröstcancer skulle hamna i ett för tidigt klimakterium på grund av cytostatikabehandling, enligt en ny fas 3-studie.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Resultatet baseras på en uppföljning av 257 yngre kvinnor med hormonnegativ bröstcancer som lottats till att få eller inte få läkemedlet goserelin i tillägg till sin cytostatikabehandling.

Goserelin är en så kallad GnRH-analog som temporärt stänger av funktionen av äggstockarna. Den används annars bland annat vid infertilitetsbehandlingar för att kontrollera ägglossning.

Två år efter starten av cytostatikabehandlingen hade 8 procent i goserelingruppen fått så kallad äggstockssvikt, jämfört med 22 procent i kontrollgruppen.

I studien definierades äggstockssvikt som att menstruationerna hade upphört och att follikelstimulerande hormon, FSH, var på postmenopausala nivåer.

Vid tiden för den aktuella uppföljningen hade 22 och 11 procent av kvinnorna i respektive grupp blivit gravida. Dessa graviditeter resulterade i att totalt 15 och 7 procent i respektive grupp födde åtminstone ett barn.

Fynden är uppmuntrande, enligt studiens ledare Halle Moore, verksam vid Cleveland Clinic i Cleveland, USA.

– Att bevara fertiliteten är ett vanligt och viktigt bekymmer för yngre kvinnor som får cancer. De här resultaten ger ett nytt enkelt alternativ för kvinnor med bröstcancer, och kanske andra cancerformer, säger hon i ett pressmeddelande från Asco.

Studien bjöd också på ett mer oväntat fynd, då goserelin tycktes förbättra chanserna både till överlevnad och att undvika återfall. Deltagarna som fått goserelin hade 50 procent högre sannolikhet att vara i livet fyra år efter att cytostatikabehandlingen börjat, jämfört med kvinnor i kontrollgruppen.

Dessa resultat väljer dock forskarna bakom studien att tolka försiktigt. De poängterar att det behövs mer forskning för att förstå om goserelin har någon roll i den antitumöriella behandlingen av hormonnegativ bröstcancer.

Studien, som finanseriats av den amerikanska myndigheten NIH, presenteras på Asco-kongressen på lördag den 31 maj. Läs abstractet här.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev