fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”I år är det mycket om miljö och hälsa”

Publicerad: 6 september 2014, 20:11

Bo Lundbäck har ett späckat schema i München.

Foto: Michael Borgert

ERS 2014 Bo Lundbäck, den enda svensk som sitter i ledningen för ERS, berättar att årets stora kongress kommer att handla en hel del om miljö och hälsa.

Ämnen i artikeln:

ERS

– Man har ju olika fokus olika år. I år är det väldigt mycket om miljö och hälsa, och då i första hand den yttre miljö, till exempel luftföroreningars betydelse för lunghälsan.

Bo Lundbäck, som är professor i klinisk epidemiologi vid Göteborgs universitet, leder den sektion inom ERS som har det vetenskapliga ansvaret för epidemiologi och yrkes- och miljörelaterade lungsjukdomar. I det området ingår till exempel rökning och luftföreningars betydelse för lunghälsan.

ERS, European Respiratory Society, arbetar med att främja forskning, utbildning inom lungmedicin och att påverka myndigheter och politiker. De senaste tre åren har Bo Lundbäck suttit i organisationens exekutivkommitté, och en av uppgifterna är att planera och förbereda den stora, årliga konferensen i München dit uppemot 25 000 deltagare beräknas komma, med tjuvstart i dag, den 6 septemeber. Dagens Medicin fick tag på honom mitt i de hektiska förberedelserna:

– Det finns ett kontor i Lousanne som servar organisationen, och de har skickat mig en lista över ”duties” inför kongressen. Jag har ett tresidigt papper framför mig som är fullspäckat.

Varför är sådana här möten viktiga?

– Det finns flera skäl. Ett är att forskare kommer samman och träffas. Det finns en väldigt stor innovativ kraft i sådana här möten. Åsikter bryts mot varandra och det förs en dialog och debatt. En annan sak är att det för yngre forskare är oerhört viktigt att få föra ut sina resultat, ta emot kritik och bli bättre. Och en tredje viktig sak är att man når ut med sitt budskap till press, till myndigheter och politiker.

Så den utåtriktade verksamheten är också viktig?

– Ja den är oerhört viktig.

Konferensen kommer förstås att innehålla föredrag och debatter om en mängd olika ämnen, och Bo Lundbäck har först svårt att lyfta fram något som mer intressant än de andra. Men till slut, efter lite sökande i programmet och minnet, hittar han några symposier i början av mötet som tror kommer att väcka diskussion:

Söndag eftermiddag: Om huruvida astma fortsätter att öka hos barn- och vuxna och om hur svårt det kan vara att definiera astma i stora studier.
Söndag eftermiddag: Bland annat om att många patienter har både KOL och astma, om överlappssyndromet ACOS och om hur det påverkar behandling.
Måndag förmiddag: Om luftföroreningars påverkan på lunghälsan. Bland annat handlar symposiet om förbränningen av ved och annan biomassa.

Relaterat material

Vetenskapsgeneralen hittar höjdpunkter bland flugor och maskar

Följ vår bevakning från ERS i München - och lyssna på radio

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev