fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

ICD gav ingen effekt vid icke-ischemisk hjärtsvikt

Publicerad: 29 augusti 2016, 09:58

Studiens huvudförfattare Lars Køber arbetar vid Rigshospitalet i Köpenham. Foto: Niels Bjørn Albinus

Implanterbar defibrillator, ICD, tycks inte ha någon rutinmässig roll i behandling av patienter med hjärtsvikt som inte beror på ischemisk hjärtsjukdom.

Ämnen i artikeln:

ESCHjärtsvikt

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det står klart sedan den emotsedda danska studien Danish presenterades i går söndag.

Där konstaterade forskare att patienter som randomiserat till att få ICD inte fick bättre överlevnad än patienter i en kontrollgrupp.

Resultatet är intressant eftersom alla tidigare studier av ICD främst har gjorts på patienter med hjärtsvikt relaterade till ischemisk hjärtsjukdom och man har alltså inte känt till den eventuella nyttan vid icke-ischemisk hjärtsvikt.

Visserligen kunde forskarna se en halverad förekomst av plötslig hjärtdöd bland dem som fick ICD, men på det stora hela var totalöverlevnaden snarare sämre i interventionsgruppen – även om det senare fyndet inte var statistiskt signifikant.

Möjliga förklaringar till den uteblivna effekten i studien är att patienterna var mycket välbehandlade med läkemedel och över hälften hade biventrikulär pacemaker, eller CRT.

Patienter yngre än 68 år stack ut som en grupp där ICD ändå tycktes göra nytta. Och det är en grupp som studiens huvudförfattare Lars Køber, vid Rigshospitalet i Köpenham, tror kan komma i fråga för behandlingen.

– De äldre dör av andra orsaker än hjärtstopp. Jag tror att resultaten kan leda till fler överväganden där man tar hänsyn till patientens ålder, säger Lars Køber, till danska Dagens Medicin.

Danish-studien omfattade totalt 1 116 patienter som följdes i median 5,6 år. Studien ingår i det så kallade hotline-programmet på ESC-kongressen och resultaten publiceras också i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs abstract:

Lars Køber med flera. Defibrillator Implantation in Patients with Nonischemic Systolic Heart Failure. New England Journal of Medicine, publicerad online den 28 augusti 2016. DOI:  10.1056/NEJMoa1608029.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev