Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Impotens vid diabetes kommer och går

Publicerad: 25 september 2013, 20:31

Ungefär varannan man med typ 1-diabetes växlar mellan att ha och inte ha potensproblem, enligt en studie som presenterades på diabeteskongressen EASD i Barcelona.


Ämnen i artikeln:

EASD

Diabetes är en känd riskfaktor för erektil dysfunktion. Ett års uppföljning av typ 1-diabetiker i den så kallade DCCT-studien, visade att 5,5 procent av männen rapporterade sådana problem. Efter 16 års uppföljning uppgav en tredjedel av männen potensproblem, och drygt hälften sade att de hade haft problem minst en gång.

– Studien visar att erektil dysfunktion kan komma och gå, sade den amerikanske forskaren S K Holt, som lade fram resultaten på EASD under onsdagen.

Ju oftare under en längre tid som männen rapporterade potensproblem, desto mer sannolikt var det dock att problemen blev permanenta.

Överläkare Tore Julsrud Berg vid Universitetet i Oslo följde föreläsningen i Barcelona.

– Vi vet sedan tidigare att potensproblem drabbar cirka en av tre med diabetes, och ofta kan det förklaras med psykologiska mekanismer. Tidigare har vi sagt att antingen har män med diabetes potensproblem, eller så har de det inte. Men studien visar att problemen kan komma och gå. Socker är nervsystemets bensin. Potensen styrs av nervsystemet, och när blodsockret blir lågt, sviktar potensen, säger han till norska Dagens Medisin.

Han lägger fram hypotesen att ett skäl till potensproblem kan vara alltför lågt blodsocker.

– Min kliniska erfarenhet är att när män får potensproblem, visar det sig att de har känningar av lågt blodsocker. Själva tror de att problemen beror på diabetes. De förlorar tron på att potensen är i ordning, vilket gör ont värre, säger Tore Julsrud Berg.

Han frågade i samband med föreläsningen den amerikanske föreläsaren S K Holt om de hade tittat på detta i studien. Svaret var nej, men Holt fann frågeställningen intressant och sade att de hade data som gör att de kan gå tillbaka och undersöka om det kan finnas en koppling mellan lågt blodsocker och sviktande potens.

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev