Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Influensavaccin räddar liv efter hjärtinfarkt

Publicerad: 30 augusti 2021, 12:00

Bild 1/2  Ole Fröbert, professor i kardiologi vid Örebro universitet, har lett studien Iami om nyttan med influensavaccination efter kranskärlsingrepp.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

ESC 2021. En spruta influensavaccin minskade förtidiga dödsfall med 41 procent hos kranskärlspatienter, enligt en stor Örebroledd studie – som kan påverka klinisk praxis.


Ämnen i artikeln:

ESCMedicinska nyheterÖrebro universitetHjärtinfarkt

– Våra resultat är mycket tydliga. De pekar på att alla patienter bör ta en influensavaccinspruta och att dosen tas i samband med det akuta omhändertagandet efter till exempel en hjärtinfarkt. I dag sker detta ofta långt senare och många tar aldrig någon spruta, säger Ole Fröbert, professor i kardiologi vid Örebro universitet och ansvarig för studien Iami.  

Att influensa är kopplat till ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom är känt sedan länge. Men fram tills nu har det inte funnits någon stor randomiserad studie som verkligen visar nyttan av att influensavaccinera riskgrupper. 

Läs också: Ovanligt svårt att utse stammar i influensavaccin 

– Jag fick idén till studien när jag själv låg hemma febrig efter att ha tagit en vaccinspruta, säger Ole Fröbert. 

Han och hans kolleger lyckades komma runt etiska invändningar om att hjärtsjuka patienter redan rekommenderas influensavaccin genom att rekrytera ovaccinerade patienter som uppgav att de inte hade någon plan att ta influensavaccin. 

Studien, som utfördes under influensasäsonger i Sverige och ytterligare sju länder, var dock tvungen att avbrytas i förtid på grund av pandemin efter att nästan 2 600 av beräknat närmare 4500 patienter randomiserats till att få influensaspruta eller placebo inom 72 timmar efter ett kranskärlsingrepp. 

Läs alla nyheter från ESC här. 

Andelen patienter som efter ett år drabbats av en händelse i det primära effektmåttet – död, hjärtinfarkt eller stenttrombos – var 5,3 procent i vaccingruppen, jämfört med 7,2 procent i placebogruppen. 

Skillnaden drevs i stort sett enbart av minskade dödsfall i vaccingruppen, 2,9 procent jämfört 4,9 procent, en relativ skillnad på alltså 41 procent. Resultaten innebär att 50 patienter behöver vaccineras för att undvika ett dödsfall under ett år. 

– Minskningen i dödsfall beror helt och hållet på en minskning i kardiovaskulär död. Varför vi inte ser någon skillnad i icke dödliga hjärtinfarkter är svårt att förklara. Men sannolikt skyddar vaccinet patienterna från att drabbas av katastrofala hjärthändelser, som allvarliga rytmrubbningar, säger Ole Fröbert. 

Till den positiva sidan räknar han också att behandlingen var vältolererad. Den enda skillnaden mellan grupperna var att vaccinet gav mer injektionsreaktioner än placebo. 

Bertil Lindahl, som är professor i kardiologi vid Uppsala universitet, anser som Ole Fröbert att studien stärker dagens rekommendationer att hjärtsjuka patienter ska ta influensavaccin. 

– Spontant är det ett väntat resultat i studien. Det intressanta att man ser att skyddseffekten tycks komma snabbt, vilket antyder att det är farligt med att få influensa just tidigt efter en hjärtinfarkt. Så slutsatsen är därför rimlig att patienter bör ta vaccin utan dröjsmål. En begränsning i studien är att den avbröts ganska långt innan man nått upp till beräknat antal patienter, säger han. 

Ole Fröbert hänvisar själv till att även andra studier indikerar vaccinet gör störst nytta i akutförloppet. Det finns alltså enligt honom ingen poäng att ta vaccin senare i primärvården eller på vaccinationsmottagningar. 

Resultaten publiceras i tidskriften Circulation, men Ole Fröbert medger att forskarna försökt publicera i en ännu ”finare” tidskrift. 

– Generellt har vi nästan bara fått positiv feedback från referentgranskare. Men det verkar som att man i vissa fall tycker att resultaten är för bra för att vara sanna. Vi är dock glada för att Circulation ville publicera studien, säger Ole Fröbert. 

Vad tycker du själv, är resultaten för bra för att vara sanna?
– Flera saker talar för att de stämmer. Vi ser genomgående liknande resultat i olika subgrupper och mellan olika länder. Vi har också skickliga engelska statistiker som står för analysen.

Studien har tagit ganska lång tid att göra och avbröts i förtid. Hur allmängiltiga är resultaten?
– Resultaten ligger helt i linje med fynden från tre små randomiserade studier som tidigare publicerades och i linje med senaste metaanalyser inom området där det även ingår observationella data. Sammantaget med en väldigt tydlig statistisk signal, samlat och i samtliga subgrupper, gör att vi bedömer resultatet som väldigt tillförlitligt.  

Studien presenteras i dag måndag på en så kallad hotlinesession under den digitala kongressen för det Europeiska kardiologisällskapet ESC. Den inkluderar patienter som drabbats av hjärtinfarkt, genomgått en kranskärlsröntgen eller stentning av kranskärl under fyra influensasäsonger. 

Medelåldern på deltagarna var 60 år. Nästan 82 procent var män. Förutom från Sverige kom studiepersonerna från Danmark, Norge, Lettland, Skottland, Tjeckien, Australien och Bangladesh. 

– Jag tror att resultaten inte minst är viktiga för låginkomstländer, som Bangladesh, med dålig tillgång till avancerad behandling av hjärtinfarkt. En spruta influensavaccin är en i sammanhanget mycket billig behandling, säger Ole Fröbert. 

Studien är finansierad av bland andra Hjärt-lungfonden och företaget Sanofi Pasteur.

Läs abstract: 

Ole Fröbert med flera. Influenza Vaccination after Myocardial Infarction: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multicenter Trial. Circulation, publicerad online den 30 augusti 2021. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057042 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News