Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kongresser

”Inga game changers inom gynekologisk cancer”

Publicerad: 2 Juni 2015, 08:42

Asco 2015. Alla lovande data för nya immunterapier har uppmärksammats mycket på Asco-kongressen. Utvecklingen kommer också att gynna patienter med gynekologisk cancer, hoppas onkologiprofessorn Elisabeth Åvall Lundqvist.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– När det gäller spridd äggstockscancer har vi nyligen implementerat behandling med angiogeneshämmaren bevacizumab och nu senast Parp-hämmaren olaparib vid återfall av platinakänslig BRCA-muterade tumörer. Nu hoppas vi att immunterapi med de nya immuncheckpointhämmarna kan komma på bred front, säger hon.

Visserligen har inte gyncancer varit bland de första områdena som kommit i fråga när läkemedelsföretagen gjort sina prövningar. Men det hoppas Elisabeth Åvall Lundqvist och hennes kollegor i den nordiska gyncancerstudiegruppen ändra på.

På årets möte har hon och hennes kollegor ägnat en hel del tid för att träffa andra forskare för att planera möjliga studier.

Och att det verkligen finns potential för immunterapi även vid gynekologisk cancer tycker Elisabeth Åvall Lundqvist tydligt har visats på årets kongress.

Hon hänvisar bland annat till en uppmärksammad studie där amerikanska forskare tycks ha funnit en ny markör, defekter i DNA reparationsmekanismen mismatch repair, som svarar på PD1-hämmare, se länk nedan.

– I studien gavs PD-1 hämmare till cancer patienter med och utan defekt i mismatch repair-mekanismen. Resultaten visade anmärkningsvärt goda responser hos såväl kolorektalcancer patienter som icke kolorektal cancer patienter med defekt mismatch repair jämfört med de som saknade denna defekt. Detta ger stort hopp för bland annat patienter med endometriecancer, säger Elisabeth Åvall Lundqvist, som är verksam vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Vidare lyfter hon fram två mindre fas 1-studier där PD-blockare testats vid äggstockscancer som visade lovande resultat, se här  och här.

Sett till hela Asco-mötet konstaterar dock Elisabeth Åvall Lundqvist att det inte varit några gamechangers inom gynekologisk cancer.

– Det är lite av ett mellanår där vi väntar på resultat från fas 3-studier som pågår, däribland ett par intressanta kirurgistudier, säger hon.

Men lite matnyttigt fanns ändå. Elisabeth Åvall Lundqvist lyfter bland annat upp en randomiserad fas 2-studie med en ny typ av målriktad behandling mot cellcykeln, Wee1-hämmaren AZD1775 vid p53-muterade tumörer. Studien visade signifikant förlängd progressionsfri överlevnad av läkemedlet på patienter med p53-muterad platinumkänsligt återfall av äggstockscancer i tillägg till kombinationskemoterapi med karboplatin och paklitaxel.

– Effekten på progressionsfri överlevnad var inte så stor, men konceptet är intressant. Kanske kan man kombinera det med andra typer av målriktad behandling då p53-muterade tumörer är vanliga vid äggstockscancer, säger Elisabeth Åvall Lundqvist.

Vidare redovisades resultat från den så kallade Penolope-studien , en randomiserad fas 3-studie som utvärderar tillägg med pertuzumab till kemoterapi vid platinumresistent äggstockscancer med lågt uttryck av Her3-mRNA i tumören.

– Tillägg med pertuzumab förlängde progressionsfri överlevnad men resultaten var tyvärr inte signifikanta möjligen beroende på att studien enbart inkluderade 156 patienter, säger Elisabeth Åvall Lundqvist.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev