Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Insulinceller producerar glukagon

Publicerad: 16 september 2014, 14:59

EASD 2014 Schweiziska forskare har hittat celler som producerar både insulin och glukagon hos människor. Celler som kan bli mycket intressanta i utvecklingen av nya terapier, enligt Anders Tengholm, professor i sekretionsforskning.


Ämnen i artikeln:

EASD

I studien, som presenterades som en muntlig presentation i dag, tisdag, har forskarna analyserat det totala genuttrycket i enskilda ö-celler från två friska personer och från två personer med diabetes. Tidigare har man trott att betaceller enbart producerar insulin medan alfaceller enbart producerar glukagon. Men i djurceller har man sett tecken på att vissa ö-celler producerar både insulin och glukagon.

– Det som är intressant här är att forskare för första gången visar att det finns vissa ö-celler hos människor som har både insulin- och glukagongenerna aktiva, kommenterar Anders Tengholm, professor i sekretionsforskning vid Uppsala universitet.

Forskarna bakom studien kallar cellerna som producerar både insulin och glukagon för ”alfa-beta-celler”. Sådana förekom i samtliga prepareringar i studien och enligt forskarna kan de vara celler som håller på att omvandlas från den ena till den andra sorten.

Anders Tengholm bedömer rönen som spännande eftersom de pekar på att det finns en flexibilitet i cellerna.

– Om man kan lära sig mer om hur cellerna övergår från den ena till den andra sorten finns det på sikt möjlighet att använda den kunskapen till nya behandlingar. Men det kräver att vi kan påverka de faktorer som styr den här omvandlingen, säger han.

Relaterat material

Han kan återuppliva betaceller

Så valdes studierna till diabeteskongressen ut

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev