Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

”Jätteroligt att vara med om en så stor förändring”

Publicerad: 1 juni 2015, 07:47

Asco 2015. Resultaten från studien Stampede var en självklar höjdpunkt inom prostatacancer för onkologen Camilla Thellenberg Karlsson. För klinisk praxis innebär studien att män med nydiagnostiserad spridd sjukdom kan få cytostatika direkt.

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Fynden är totalt omvälvande med en mycket stor överlevnadsvinst på hela 22 månader, säger Camilla Thellenberg Karlsson, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hon tror att resultaten kommer att påverka sjukvården omgående.

– Om det dyker upp patienter som har metastaser vid diagnos så måste vi direkt ha multidisciplinär konferens med urologerna för att planera behandlingen. Det är jätteroligt att vara med om en så stor förändring, säger Camilla Thellenberg Karlsson.

I studien, som har flera behandlingsarmar, lottades patienter bland annat till att få cytostatikumet docetaxel tillsammans med hormonbehandling eller till dagens standardbehandling då cytostatika först ges då hormonbehandlingen slutat fungera.

Medianöverlevnaden var 65 månader bland dem som fått tidig cytostatika, jämfört med 43 månader i kontrollgruppen.

Därmed bekräftar studien resultaten från en annan liknande studie, Chaarted, som fick stor uppmärksamhet på förra Asco-kongressen.

– Om man ska anmärka på något är att vi ännu inte har sett om eller hur resultaten skiljde sig beroende på hur mycket metastaser som patienterna hade, säger Camilla Thellenberg Karlsson.

I det övriga programmet som rör prostatacancer lyfter hon bland annat fram två studier där man undersökt vad som händer med tumörer efter att de blivit resistenta mot den nyare typen av hormonbehandling i form av läkemedlen abirateron och enzalutamid, se här och här.

– Det visar sig att de som utvecklar resistens blir mer neuroendokrina till sitt utseende med en distinkt genetisk profil, säger Camilla Thellenberg Karlsson.

I en annan mindre studie visade forskare att den här resistenta patientgruppen kan ha viss nytta av få kombinationsbehandling med cytostatikumen cabazitaxel och karboplatin, i stället för bara cabazitaxel.

– Överlevnadsfördelen var visserligen bara någon månad, men den vinsten är ändå intressant i den här svårbehandlade gruppen. Nu behövs det en större fas 3-studie på detta, säger Camilla Thellenberg Karlsson.

När det gäller diagnostik framhåller hon en studie  med en ny PET-markör som tycks vara mycket känslig på att indikera var cancertumörerna sitter vid PSA-återfall efter operation av tidig cancer.

– I det läget brukar vi ge så kallad salvage strålbehandling mot området där prostatan fanns. Men nu skulle vi kunna rikta strålningen bättre mot där tumören verkligen befinner sig. Det här måste studeras vidare, säger Camilla Thellenberg Karlsson.

Flera tidigare studier har pekat på att prostatapatienter som tar blodfettsänkande statiner har en bättre prognos. På årets kongress kom det ytterligare två studier som stärker detta samband, se här och här.

– Nu är det dags för en randomiserad prövning med statiner vid prostatacancer, säger Camilla Thellenberg Karlsson.

Relaterat material

Nytta bekräftad av tidig cytostatika vid prostatacancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev