Få hela storyn
Starta din prenumeration
Kongresser
Publicerad: 24 september 2013, 17:20
Foto: Photos.com
Flitigt kaffedrickande minskar viktuppgång och ger bättre glukostolerans. Åtminstone hos möss.
Ämnen i artikeln:
EASDEtt av de kanske mer udda inslagen i den tjocka bok med abstracts som presenteras på EASD handlar om effekterna av kroniskt kaffedrickande på möss när det gäller risken för fetma och diabetes.
En tysk forskargrupp har låtit försöksmöss dricka antingen enbart vatten eller enbart kaffe, samtidigt som de fick antingen normalt foder eller foder med väldigt mycket fett.
Mössen i den senare gruppen blev snabbt kraftigt överviktiga. Men om de samtidigt drack kaffe dämpades viktuppgången, och den uteblev helt bland kaffedrickande möss på normaldiet, enligt studien.
Dessutom kunde möss med fetma lättare reglera sitt blodsocker om de drack kaffe än om de drack vatten.
Forskarna drar slutsatsen att deras modell kan användas för att förklara varför kaffe minskar risken för diabetes typ 2 hos människa.
Studiens sponsor? Institutet för vetenskaplig information om kaffe.
SARA RÖRBECKER
Ämnen i artikeln:
EASD