söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Kaffetunnor insjuknade mer sällan i ms

Publicerad: 20 april 2015, 09:16

Foto: Thinkstock

Två nya oberoende studier, en amerikansk och en svensk, visar att mycket kaffe verkar minska risken för att utveckla multipel skleros, ms.

Ämnen i artikeln:

AANMultipel skleros

Kaffedrickande har tidigare kunnat kopplas till en minskning av både Parkinsons och Alzheimers sjukdom, men hittills har resultaten vad gäller ms inte varit lika klara. Nu visar två nya studier att hög kaffekonsumtion verkar sänka risken för att få ms.

I den svenska studien visade resultaten att den som drack minst sex koppar kaffe per dag hade ungefär 1, 5 gångers lägre risk att utveckla ms jämfört med de som inte drack kaffe alls (odds ratio 0,67). Den amerikanska studien visade på samma minskade risk för ms hos de som drack fyra koppar kaffe eller mer. Skillnaden i antalet koppar som behövdes berodde förmodligen på att koppstorlekar definierades olika i de olika länderna. En amerikansk kopp var större än en svensk, så den totala kaffevolymen var jämförbar i de två olika grupperna.

­ Långsiktigt är det viktigt att ta reda på exakt vad i kaffe som bidrar till den skyddande effekten, och för det krävs fler studier, säger Anna Karin Hedström, doktorand på Karolinska institutet och medförfattare till studien, till Dagens Medicin.

Forskarna tror att det är koffeinet i kaffet som skyddar nervcellerna, förmodligen genom att hämma cellproduktionen av ämnen som kan orsaka inflammationer, så kallade pro-inflammatoriska cytokiner.

Den svenska studien omfattade drygt 1 600 personer med MS och runt 2 800 personer utan ms. I den amerikanska studien var motsvarande antal 584 och 581 personer.

I studierna fick personer med ms skatta sitt kaffeintag, ett, fem och för den svenska gruppen även 10 år innan insjuknandet. Resultaten jämfördes med kaffeintaget hos personer utan ms under samma tidsperiod. Forskarna korrigerade data med avseende på bland annat ålder, kön, rökvanor, övervikt och solvanor.

Eftersom studien var retrospektiv, det vill säga att personerna fick uppskatta sitt kaffeintag i efterhand, kan den inte visa orsakssamband och fler studier behövs för att kunna veta hur kaffet skyddar, enligt forskarna.

Resultaten är ännu inte publicerade i någon vetenskaplig tidskrift utan presenteras i veckan på AAN i Washington DC av Anna Karin Hedströms amerikanska kollegor.

Relaterat material

Nobelpristagare tror på ny behandling mot kramper

Antikropp tros ha lagat skadade nerver

Höga nivåer av alzheimerprotein funna i huden

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev