Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Känsla av maktlöshet försenar infarktvård

Publicerad: 26 augusti 2017, 08:45

Carolin Nymark på ESC-kongressen i Barcelona.

Foto: Carl-Magnus Hake

Nu kommer ny forskning om varför vissa patienter med hjärtinfarkt inte söker vård i tid. En viktig faktor för de som dröjer väldigt länge verkar vara att de känner en maktlöshet när de får sina symtom och inte klarar av att agera.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetESC

– Vi hoppas kunna använda de här resultaten för att förbättra patientutbildning. Om man kan minska tiden patienter väntar att söka vård kan man rädda mer hjärtmuskel vid nästa infarkt, säger Carolin Nymark, sjuksköterska och omvårdnadsansvarig för Tema hjärta och kärl vid Karolinska universitetssjukhuset.

Tillsammans med sina kollegor har hon gått igenom enkätsvar från 326 svenska patienter som blivit tillfrågade om sitt vårdkontaktsökande medan de fortfarande vårdades på sjukhus för sin hjärtinfarkt.

I median dröjde det tre timmar från första symtomet till att patienterna tog beslut att söka sjukvården. Varken kön eller ålder hade här någon betydelse för långa beslutstider.

En faktor som verkade vara förknippad med  att söka vård snabbt, mindre än en timme efter symtomdebut, var att patienterna uppfattade sina symtom som tillräckligt allvarliga och agerade på det. Och för de riktigt stora förseningarna, över tolv timmar, så verkade en bakomliggande faktor alltså vara paralysering inför de möjligen livshotande symtomen.

– Det här senare fenomenet har ingen beskrivit förut i forskningen. Men vi hade tidigare fått en indikation att det var viktigt när vi gjort mer kvalitativa studier, säger Carolin Nymark.

Hon hoppas nu använda resultaten i främst sekundärprevention av hjärtinfarkt.

– Patienterna får svara på frågorna i vår enkät och vi kan utifrån svaren diskutera vårdsökandet vid eventuellt nya symtom på hjärtinfarkt, säger Carolin Nymark.

Läs abstract till studien: Carolin Nymark med flera. Influence of symptom appraisal and ability to act on patient delay when afflicted by an acute myocardial infarction. European Heart Journal (2017) 38  (Supplement), 514-515

Artikeln är korrigerad den 29 sept 2017 med riktig uppgift om de kortare dröjsmålen.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News