fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

KOL-patienters luftrör svarade paradoxalt

Publicerad: 9 september 2014, 23:01

ERS 2014 Var tjugonde KOL-patient som fick luftrörsvidgande betaagonister fick i stället ett motsatt svar där luftrören drog ihop sig. Detta fenomen var kopplat till sämre symtombild hos patienterna, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

ERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Att patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, kan få ett så kallat paradoxalt svar vid inhalationsbehandling med beta-agonister är visserligen känt sedan tidigare. Men de amerikanska forskarna bakom den nu aktuella undersökningen anser att de gjort den första systematiska kartläggningen av företeelsen.

Som en del av en stor observationsstudie undersökte forskarna lungfunktionen hos nästan 10 000 KOL-patienter  efter att de fått en dos av betaagonisten salbutamol. Fem procent av patienterna fick ett paradoxalt svar. Det var lika många som när forskarna testade en stor grupp rökare som inte hade utvecklat KOL.

Fenomenet var dubbelt så vanligt hos afroamerikaner som hos vita.

Vidare fann forskarna att patienter med paradoxalt svar hade sämre förmåga att klara av fysisk ansträngning och hade värre symtom på andnöd, jämfört med majoriteten av patienter som svarade mer normalt på betaagonister.

Även förekomsten av försämringsepisoder, eller exacerbationer, var mer frekventa hos patienterna med paradoxalt svar.

Fynden har dock ingen omedelbar klinisk betydelse, enligt forskarna. De påpekar att några patienter kanske skulle klara sig bättre med utsättning av beta-agonister men att den hypotesen måste testas i framtida studier.

Det är också oklart om det paradoxala svaret kan förändras med tiden eller om de aktuella patienterna i stället borde få annan behandling.

Bakom studien står forskare vid bland annat University of Alabama i Birmingham, USA. Resultaten presenteras i dag, onsdag, på den europeiska lungkongressen ERS i München. De publiceras också samtidigt i Lancet Respiratory Medicine.

Läs abstract till studien:
Surya Bhatt med flera. Radiological correlates and clinical implications of the paradoxical lung function response to β2 agonists: an observational study. Lancet Respiratory Medicine, publicerad online den 10 september 2014.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev