Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Kongress-nestor tror på framgångar inom leukemi

Publicerad: 2 juni 2014, 10:07

Håkan Mellstedt.

Foto: Samuel Lagercrantz

Asco 2014. Håkan Mellstedt har besökt Asco sedan 1980-talet. Trots att han själv har varit president för den stora europeiska cancerkongressen Esmo rankar han det amerikanska mötet högre.


Ämnen i artikeln:

ASCO

Immunterapi är mycket hett på Asco i år. Det råder det ingen tvekan om. Håkan Mellstedt, professor i onkologisk bioterapi vid Karolinska institutet i Solna, ska när Dagens Medicin träffar honom snart iväg för att höra den amerikanska kollegan Drew Pardoll hålla en föresläsning i ämnet. Först slår han sig ner på kongresscentret McCormick Places terrass, med utsikt över Lake Michigan, för en intervju.

– En mycket trevlig och lättsam person, säger Håkan Mellstedt om kollegan.

Håkan Mellstedt gör själv ett trevligt och prestigelöst intryck. Trots att han har varit president för det europeiska cancermötet Esmo tvekar han inte när han svarar på frågan om vilket möte som har den största vetenskapliga tyngden.

– Det är Asco. Det är här allt nytt och spännande presenteras första gången, säger han.

Vid sidan av området immunterapi har Håkan Mellstedt i år särskilt följt de rön som presenterats inom området kronisk lymfatisk leukemi.

När läkemedlet Glivec (imatinib) kom i början av 2000-talet var det ett av de absolut största genombrotten någonsin inom cancerområdet. Tidigare dog varannan person som hade kronisk myeloisk leukemi, men det nya preparatet innebar att 90 procent överlevde fem år efter diagnos.

Men inom annan blodcancer har det tyvärr varit fortsatt dålig prognos. Håkan Mellstedt menar att man nu är på väg mot ett liknande genombrott som det som Glivec innebar.

– Förut var kronisk lymfatisk leukemi en tråkig sjukdom att behandla. Vi hade endast ett alternativ. I dag har vi ett tiotal olika alternativ. Nu gäller det att i studier se hur vi ska använda dem på bästa sätt, säger han.

På mötet presenteras också studier på flera nya läkemedel mot sjukdomen.

– Om några år är några av de här läkemedlen klara. Det går inte att säga ännu vilka som kommer att lyckas, men några av dem visar mycket lovande resultat och jag är övertygad om att kronisk lymfatisk leukemi kommer att bli en sjukdom som man kan leva med, liksom det går att leva med kronisk myeloisk leukemi.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev