fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Läkare oroas för långtidseffekt av tårgas

Publicerad: 7 september 2014, 16:52

ERS 2014 Tårgas kan ge långvariga hälsoeffekter, hävdar turkiska forskare, efter att ha studerat effekter på demonstranter i Istanbul. Hör radiointervjun med lungläkaren Elif Dagli. Intervjun är gjord av Michael Borgert.

Ämnen i artikeln:

ERS

Länk till innehåll

Sommaren 2013 demonstrerade miljöaktivister i Istanbul för att hindra att den centrala parken Taksim Gezi Park skulle ersättas av ett shoppingcentrum. Protestaktionen växte snabbt och urartade till våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Under flera dagar använde polisen stora mängder tårgas.

Turkisk sjukvårdspersonal satte snabbt upp tillfälliga mottagningar just i de områden där kravallerna var som våldsammast för att behandla mot luftvägsproblem, illamående och hudskador som orsakats av tårgasen. Man gjorde därefter uppföljningar och märkte att många uppvisade allvarliga kvarstående besvär upp till två veckor efter exponeringen. Även boende i området, som inte hade deltagit i demonstrationerna, upplevde problem med andningsvägarna flera dagar efter händelserna.

Elif Dagli, lungläkare och engagerad i Turkish Thoracic Society, höll en känsloladdad presentation under söndagens ERS-kongress, som avslutades med stående ovationer från publiken. Hon varnade för att tårgas skulle kunna ge allvarliga besvär på lång sikt. Kunskapsläget är för dåligt, sade hon, eftersom de kontrollerade studier som gjorts inte alls liknar den verklighet som exempelvis demonstranterna i Istanbul fick erfara.

Dagens Medicin träffade Elif Dagli direkt efter presentationen. Lyssna på vår radiointervju med henne (på engelska).

Fotnot: Mer data från studierna från tårgasexponeringen i Istanbul presenteras på tisdag på kongressen.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev