Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kongresser

Lång och tung löpte större risk för flimmer

Publicerad: 29 Augusti 2015, 12:17

ESC 2015. Den som är lång och har hög kroppsvikt som ung löper senare i livet ökad risk för hjärtflimmer. Det indikerar en studie med data om nära 1,2 miljoner svenska män.


Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerESC

I studien har forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala undersökt om längd, hög kroppsvikt, kroppsyta och BMI kan kopplas till risk för förmaksflimmer.

Som underlag har de använt data om alla 18-åriga män som mönstrat mellan den första augusti 1972 och den sista december 1995. Dessa data har samkörts med data från dödsorsaksregistret.

Sammantaget har nära 1,2 miljoner män följts upp i median 26,3 år. I studien såg forskarna en signifikant riskökning för den femtedel personer som var längst jämfört med den femtedel personer som var kortast. Detsamma gällde högre kroppsvikt. Och för den femtedel av männen som hade störst kroppsyta var risken för förmaksflimmer mer än tre gånger så hög än för den femtedel som hade lägst kroppsvikt.

Forskarna drar slutsatsen att högre längd och kroppsvikt i ungdomen är associerat med en ökad risk för förmaksflimmer senare i livet och att det avspeglar sig i en kraftig association mellan kroppsyta och risk för förmaksflimmer. En möjlig orsak som de föreslår är att den ökade volymbelastningen på hjärtat som en större kropp innebär ökar risken för flimmer.

Bakom studien står Kasper Andersen, Finn Rasmussen, Martin Neovius, Per Tynelius och Johan Sundström vid Karolinska institutet i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Resultaten presenteras som en poster på tisdagsmorgonen.

Läs abstract:

Kasper Andersen med flera. Anthropometric measures and risk of atrial fibrillation - a cohort study of 1,2 million young men. Presenteras som en poster på ESC 2015.

Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerESC

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev