Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kongresser

Lång tid till diagnos av psoriasisartrit

Publicerad: 11 juni 2015, 11:40

Eular2015: En svensk studie visar att det tar lång tid för patienter med psoriasisartrit att bli remitterade till specialistvård och få diagnos. I snitt tog det 6,5 år att få diagnos från det att patienten först sökte vård för sina ledsymptom.


Ämnen i artikeln:

PsoriasisEULAR

Psoriasisartrit, PsA, är en ledinflammation som drabbar cirka 30 procent av alla med psoriasis och symtom från fingrar och tår är vanligast. Ju snabbare sjukdomen diagnostiseras desto större är chansen för att undvika permanenta skador på till exempel leder. Tidigare studier har bland annat visat att en ett till två års försening av diagnos från ledsymptomens uppkomst förvärrar sjukdomen.

Den nya retrospektiva studien visar att tiden innan patienten får sin diagnos är relativt lång i Sverige. I snitt tog det 6,5 år från det att patienten första gången sökt sig till vården på grund av ledsymtom till dess att PsA-diagnos ställdes. Tiden innan remiss till reumatolog var i snitt 6,1 år och efter konsultation hos reumatolog ställdes oftast diagnos inom två månader.

­– Det var överraskande att tiden till diagnos var så lång, säger Julia Rockberg forskare på företaget IMS Health i Stockholm, till Dagens Medicin.

Dessutom hade 66 procent av patienterna som också hade psoriasis, sökt för ledsymtom innan de fick psoriasisdiagnosen. Ett provokativt fynd, enligt moderatorn Kurt de Vlam, reumatolog vid University Hospital Leuve i Nederländerna, eftersom den allmänna uppfattningen är att psoriasis utvecklas innan ledsymtom.

Studien baserades på journaldata från sjukhus och primärvård samt nationella hälsoregister och omfattade totalt 383 patienter med PsA, Studien gjordes i samarbete med läkare vid Uppsala universitet.

Är 6,5 år en lång tid jämfört med andra länder?

­– Det finns inga liknande studier att jämföra med så vi vet faktiskt inte hur det ser ut i andra länder, fortsätter hon.

Tidiga symtom som kan ses vid PsA är smärtande eller ömmande leder, svullna leder och inflammation i ligament och senor. Slutsatsen enligt forskarna är att det är viktigt att remitteria till specialist så tidigt som möjligt, och att kunskapen om symtom vid PsA behöver bli bättre i primärvården för att remitteringen ska kunna bli snabbare.

Studien finansierades av läkemedelsbolaget Abbvie.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

PsoriasisEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev